fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sfaturi Utile

Sfaturi pentru cei mai pufoși cozonaci

Nu există sărbători fără celebrii cozonaci pufoși din care se înfruptă cu drag toată familia. Iar cei mai buni cozonaci, din punctul nostru de vedere, sunt cei făcuți acasă, frământați cu propriile mâini și pe care îi așteptăm cu ochii ațintiți către ușa cuptorului să se coacă. Totuși, pentru a face cozonaci pufoși și reușiți de fiecare dată trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale:

1. În camera în care pregătești cozonacii trebuie să fie foarte cald. Ai grijă să închizi geamul, ușa și orice altă sursă care ar putea face curent. Căldura va ajuta aluatul să crească mare și pufos.
2.  Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate ouăle cu câteva ore bune din frigider, pentru a te asigura că ajung la temperatura camerei.
3. Făina folosită trebuie să fie de calitate și să fie uscată. Făina uscată nu se lipsește deloc de degete, ci cade pulbere.
4. Făina se cerne de 3 ori pentru a deveni mai afânată.
5. Ai grijă ca apa în care amesteci drojdia să nu fie fierbinte, ci doar călduță. Dacă opăriți drojdia, este posibil ca aceasta să își piardă proprietățile, iar cozonacul să nu mai crească.
6. Vasul în care frământați aluatul trebuie să fie călduț. Îl puteți pune lângă o sursă de căldură (aragaz sau calorifer) sau îl puteți clăti cu apă fierbinte și șterge apoi cu un prosop.
7. Nu adăugați prea multă făină în exces, chiar dacă aluatul vi se pare lipicios. Ungeți-vă mâinile cu ulei și frământați cozonacii cel puțin 30 de minute pentru ca aluatul să devină elastic și să nu se lipească de mâini.
8. Modalitatea și timpul de frământare influențează în mare măsură nivelul de creștere al cozonacilor. Cu cât îi vei frământa mai mult și mai bine, cu atât vor fi mai pufoși.
9. Temperatura optimă pentru cozonaci este de 140 de grade Celsius. La temperaturi mai mari, aceștia vor crește mai puțin.
10. Cozonacii abia scoși din cuptor nu se pun lipiți unul de altul, pentru a nu risca să se încruzească.