Sergentul care îmbină armonios milităria cu pasiunea pentru folclorul arhaic românesc

Sergentul Călin Handăbuț, instrumentist în cadrul Muzicii Militare a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, tată a trei copii minunați, îmbină armonios disciplina și conduita specifică unui militar cu muzica, pasiunea pentru folclorul arhaic românesc și instrumentele tradiționale.

Pasiunea sa pentru muzică a pornit din familie, fiind călăuzit spre arta muzicii de tatăl său, care este acordor de piane și chitarist. A studiat clarinet și muzică clasică, iar în prezent cântă la peste 15 instrumente de suflat tradiționale. În timp a acumulat o mică colecție, iar instrumentul care l-a fermecat cu sunetul său este cavalul.
„Sunt pasionat de instrumentele de suflat arhaice, cele românești (fluiere de diferite tipuri, tulnic, tilincă, bucium, cimpoi, drâmbă, ocarină,etc.) și nu numai. Consider că fiecare om are un talent, iar dacă acesta este înmulțit și dăruit atunci și-a împlinit rolul. Rolul muzicii în lume este să aducă ordine, să unească, nu să dezbine”, spune colegul militarul instrumentist.

Îmbrăcat în costum popular, Călin a dus folclorul pe cea mai înaltă scenă din România, Vârful Moldoveanu, și a promovat ritmurile arhaice în fața a 70.000 de oameni pe scenele festivalurilor „Untold” și „Electric Castle”, deschizând concertele trupei Subcarpați, din care face parte de trei ani de zile.
Pe lângă aparițiile din cadrul concertelor trupei „Subcarpați”, Călin și-a înființat propria trupă intitulată „Hanu’”.
Referitor la acest proiect de suflet ne-a mărturisit: „Alături de colegii mei de trupă fac trecerea dintr-o lume în altă lume. Din lumea strămoșilor noștri care cântau la fluier, acompaniați de cobză sau țambal și ritmul dobei, în lumea modernă de azi. Eu zic că aceste ritmuri arhaice le avem toți în interiorul nostru și nu vor dispărea, de aceea se formează acea magie. În cadrul proiectului „Culese din cartier” (https://subcarpati.com/culese-din-cartier/ ) se află și trupa Hanu’, care încearcă se recreeze acel iz de muzică veche româneasă de care vorbeam (https://www.youtube.com/watch?v=77vKqTgjyfQ)”.

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro
