fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Educatie Interviu

Șerban Suciu, președintele Consiliului Județean al Elevilor: O decizie unitară, de la centru, nu este viabilă pentru toate școlile din țară

Șerban Suciu, președintele Consiliului Județean al Elevilor: O decizie unitară, de la centru, nu este viabilă pentru toate școlile din țară

Înainte cu o săptămână de începerea școlii, candidații la Primăria Sibiului au participat la o dezbatere  numită „Tratament pentru Educație” Despre acest subiect, dar și despre principalele probleme cu care se confruntă tinerii am aflat din interviul acordat de Șerban Suciu, președintele Consiliului Județean al Elevilor (începând cu 20 decembrie 2020), organizatorul evenimentului. Șerban Suciu este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, are 17 ani, iar pentru acesta, bine colegilor lui primează și încearcă zi de zi să le facă auzită vocea. Vă redăm interviul realizat cu acesta.

 În urma discuțiilor purtate cu elevii care sunt principalele probleme cu care se confrunta aceștia și dacă prin intermediul Consiliului Județean al Elevilor acestea au fost rezolvate?

Principalele probleme pe care noi, reprezentanții elevilor, le-am sesizat la început de mandat s-au rotit în jurul a două subiecte pentru care este destul de greu să faci ceva. Burse și transport. Pe partea de burse, am început un demers propriu “Unde-SBursele?”, în care am realizat o analiză a modului în care se acordă burse la nivelul județului Sibiu. Analiza poate fi verificată aici: bit.ly/burse-Sibiu. Ulterior, identificând unitățile administrativ teritoriale care acordă burse într-un mod defectuos, am început să purtăm conversații cu primarii și să le trimitem adrese, prin care le solicitam să acorde burse elevilor în mod corespunzător, defalcat pe cele patru categorii reglementate: de merit, de performanță, de studiu și sociale. La momentul actual, există cinci primării, care nu ne răspund la adrese și la cereri: Copșa Mică, Alțîna, Jina, Vurpăr și Hoghilag.

Legat de transportul elevilor, am avut o amplă mișcare pentru respingerea OUG 51/2019, ordonanța de urgență care afecta transportul elevilor. Am purtat conversații cu Consiliul Județean Sibiu, am explicat și re-explicat faptul că legislația noastră nu este acordată la legislația europeană. Regulamentul (CE) 1370/2007 prevede ca între CJ și operatorii de transport să se încheie contracte de serviciu public, dar Consiliile Județene din țară încă fac licitații. Este o problemă destul de mare, deoarece în cadrul CSP-urilor s-ar putea primi gratuitate pentru diverse categorii de vârstă, printre care și elevii, pentru transportul intrajudețean.

 

Din punctul de vedere al elevilor și al părinților acestora pe care Consiliul Județean al Elevilor Sibiu ar trebui să înceapă școala în format fizic în 14 septembrie?

Foarte multă lume vrea să meargă la școală fizic, este și firesc. Nu sunt de acord nici cu amânarea începerii anului școlar. Situația este una extrem de delicată. O opinie din spațiul public care mie mi-a plăcut a fost cea a descentralizării totale. Fiecare unitate de învățământ începe când e pregătită. Părerea mea este că o decizie unitară, de la centru, nu este viabilă pentru toate școlile din țară. Cred că suntem toți conștienți de diferențele urban-rural.

 

Care a fost feedbackul din partea elevilor, al părinților, al profesorilor după “confruntarea” dintre candidații la Primăria Municipiului Sibiu?

Elevii care ne-au scris au fost foarte încântați de faptul că i-au auzit vorbind. I-au cunoscut pe candidați și au văzut ce planuri au pe domeniul pe care îi interesează cel mai mult, educația. Cred că părinții și profesorii au fost plăcut surprinși. Tinerii sunt încă o forță, o forță în care toți ar trebui să credem.

Colegiului Național "Octavian Goga"A fost greu să îi convingeți să participe și vă așteptați să îi aveți pe toți aspiranții la fotoliul de primar în curtea Colegiului Național “Octavian Goga” răspunzând la întrebările voastre?

Nu, nu ne-am așteptat nicio clipă să fie toți candidații prezenți, bineînțeles, cu excepția domnului Ioan Axente. Cumva, cred că prezența lor a fost justificată, Sibiul avea nevoie de dezbatere, de cunoaștere. Ne-am săturat cu toții de afișe și video-uri de campanie. Mă bucur mult că au venit, a fost o surpriză plăcută, cred că a fost cu câștig pentru ambele părți. A fost, într-adevăr, mai greu să îi convingem pe unii, decât pe alții. Rezultatul a fost unul bun datorită tuturor părților implicate și sper ca dezbaterea, care a rămas ca video pe contul de Facebook al Consiliului Județean al Elevilor din Sibiu, să ajungă la cât mai mulți tineri. Caracteristica unui vot responsabil și asumat trebuie să fie în buzunarul fiecăruia dintre noi în data de 27 septembrie.

Etichete:

Recomandam sa citesti si