Se deschid școlile în regimul „semafor”

Școlile se redeschid pe 8 februarie, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis. Redeschiderea majorității școlilor din România se va face parțial descentralizat la începutul semestrului al II-lea, în funcție de evoluția epidemiologică.
Redeschiderea școlilor în data de 8 februarie a fost decisă marți într-o ședință la Palatul Cotroceni. Astfel, în 8 februarie ar urma să fie dechise fizic școlile în funcție de mai multe scenarii pe baza datelor epidemiologice. Klaus Iohannis a anunțat care sunt scenariile în care se vor desfășura cursurile. În afară de localitățile aflate în carantină, toți copiii de la grădiniță și cei din clasele I-IV vor merge la școală, indiferent de rata de incidență.
ACTUALIZARE ORA 17:10: Declarația președintelui Klaus Iohannis:
„Am discutat o temă care este extrem de importantă. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare.
Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun că nu am scăpat de pandemie. E nevoie să fim responsabili, să respectăm măsurile care sunt în vigoare, dar putem să constantăm că incidența bolii s-a redus un pic.
Avem mai puține persoane la ATI și persoane care se internează zilnic. Cum spun experții, trendul este descendent.
Nu suntem singuri în Europa și ne-am uitat în jur să vedem ce fac alții. Marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În majoritea statelor sunt deschise sau vor fi deschise. Doar în 3 state nu se deschid școlile
În consecință am decis ca începând de luni majoritatea copiilor să meargă fizic la școală.
Evident, trebuie să respectăm și să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte pentru că ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure.
În localitățile în care sunt puține cazuri, în scenariul verde toți copii merg la școală și la grădință.
În scenariul galben, acolo copiii de grădiniță merg la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclu secundar merg copiii din clasa a VIII-a și la liceu tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc pentru Bacalaureat.
În localitățile în scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul vor face școala online.
În localitățile care intră în carantină, evident, toată lumea stă acasă.
Mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri se închide școala, toate aceste lucruri vor fi clarificate de ministerul Educației și ministerul Sănătății.
În consecință, pregătiți copiii pentru școală.”, a declarat Klaus Iohannis.
ACTUALIZARE ORA 15:00: Miniștrii Educației, Sănătății și Internelor au ajuns la Palatul Cotroceni pentru discuția cu președintele Klaus Iohannis în vederea deschiderii școlilor din data de 8 februarie. La ședință participă și premierul Florin Cîțu, dar și șeful DSU Raed Arafat și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol.
Cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie
Există trei scenarii realizate de autorități în funcție de care elevii ar urma să revină fizic în bănci. În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Incidența în cele trei scenarii:
- scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
- scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
- scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.
În ce situații elevii și profesorii rămân în sistem online sau hibrid
Vor fi cinci situații în care se vor face cursuri hibrid sau online, a explicat Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu.
„Deși scenariul hibrid fusese eliminat, el va funcționa pentru elevii sau profesorii cu vulnerabilități, care nu vor putea merge fizic în școli”, a precizat Ministrul Educației.
Cele cinci categorii de profesori și elevi care vor face cursurile tot de acasă și dacă se deschid școlile:
- elevii care au vulnerabilități medicale
- elevii care prezintă simptome de Covid
- elevii care au aparținători în familie cu vulnerabilități
- profesorii cu vulnerabilități medicale
- profesorii care prezintă simptome de Covid
„Programul orar trebuie realizat de școală astfel încât elevii să aibă orele online grupate”, a mai spus Cîmpeanu. Acest lucru devine valabil în ipoteza în care se va decide ca elevii să revină în școli din 8 februarie.
Foto: presidency.ro