fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Social

Se dau banii înapoi pentru taxele speciale de înmatriculare. Cu dobândă!

Se dau banii înapoi pentru taxele speciale de înmatriculare. Cu dobândă!

La 10 luni de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2022, au apărut și Normele metodologice, fără de care aceasta nu se putea aplica. Cei care au achitat taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante sau timbrul de mediu pot solicita restituirea acesteia până în 29 iunie 2027.

Contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau, după caz, timbrul de mediu pentru autovehicule şi care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul plăţii taxelor, precum şi a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii, pe cale administrativă, prin cerere adresată organului fiscal central din subordinea ANAF, competent în administrarea creanțelor fiscale datorate de contribuabil”, transmite Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sibiu.

Termenul de depunere a cererilor de restituire este de 5 ani, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2022, respectiv 29 iunie 2022.

Cererile trebuie să fie soluționate în termenul legal de 45 de zile de la înregistrare. Banii vor fi virați în conturile bancare indicate la depunerea solicitărilor. După ce a fost restituită contravaloarea taxelor, fiscul central competent va calcula dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii. Dobânda se aplică la suma achitată de contribuabil, care care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei și data restituirii efective. Nivelul dobânzii este de 0,02% pe zi.

Această nouă perioadă de restituire a taxelor de primă înmatriculare a fost impusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aceasta a decis apariția unui nou mecanism, pe motiv că cel din 2017 prevedea o perioadă prea scurtă, de un an, în care contribuabilii au putut cere restituirea banilor.

Etichete:

Recomandam sa citesti si