fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

Școala Ucraineană din Sibiu se deschide la 1 Noiembrie

Va invitam in data de 1 noiembrie la evenimentul “Ziua Porților deschise la Scoala Ucrainiană pentru clasele V-XI din Sibiu”, de la orele 10:00 – 14:00, pe strada Strada Mihai Viteazul 31 din Selimbar Sibiu.

Programul școlar zilnic va începe din 2 noiembrie 2022.

Personalul didactic este compus din 15 profesori ucrainieni care vor acoperi toate materiile din programa educationala din Ucraina pentru clasele V-XI si 2 profesori romani, care ii vor invata pe copiii limba romana. In momentul de fata, sunt inscrisi 98 de copii, dar înscrierile sunt inca on-going.

Eugene Vovk, coordonatorul de programe de integrare al refugiaților din partea asociatiei SUS INIMA spune: “Procesul a fost o provocare. Și acum mă bucur să văd toți acești copii, care pot fi în continuare doar copii. Unii dintre ei au venit ieri cu părinții, le-am văzut privirea din ochi. La această vârstă, viața normală pentru ei, inseamna să meargă la școală zilnic. Școală adevărată, cu profesori adevărați, folosind o limbă pe care o înțeleg. Și este minunat pentru mine să văd în zilele noastre câți oameni au aceeași viziune și împărtășesc aceste valori.”

Datorită faptului ca aceasta inițiativa unica este una costisitoare, am solicitat si implicarea parinților elevilor, care au fost de acord sa contribuie prin achitarea unei taxe modice de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar.

“Faptul ca reusim sa deschidem si aceasta scoala, pentru copiii ucrainieni din clasele V-XI, este o mare bucurie, si am, personal o recunostinta imensa pentru cei care sprijina acest proiect, atat de important.” adauga Carmen Chindris, președinta asociației SUS INIMA.

Școala în această formă va funcționa timp de un an, fiind un proiect de 8 luni (octombrie – iunie). Pe parcursul acestui an copiii vor avea posibilitatea să învețe limba română iar în următorul an vor putea continua școala, fie în sistemul educațional român ca și elev, nu vizitator așa cum era până acum, fie să se întoarcă în Ucraina și să reintre în sistemul educațional de acolo.

“Cred foarte clar in faptul ca accesul la educația si cultura sunt punți pe care se poate clădi integrarea societala, mai ales intr-un oras cum e Sibiul nostru, care e tot tanar din 1191. Am dezvoltat deja următoarele initiative care implica cultura activa prin componente de active citizenship dar si multa joaca si bucurie. Veti vedea, va vom tine la curent. Va fi ceva frumos” spune Lu Knobloch, din partea SUS INIMA, asociația promotor al acestei initiative.

Scoala Ucrainiană primara din Sibiu este un proiect cofinanțat de SUS INIMA, SOS Satele Copiiilor si SC ifm prover srl, SC ifm efector srl, SC TRADINTCO SRL. Partenerii proiectului sunt ALEG si Diakoniewerk, carora le multumim pentru implicare. Daca doriți sa sprijiniți activitatile noastre, puteti lua legătura cu echipa SUS INIMA: office@susinima.eu, comunicare@susinima.eu, susinimasibiu@gmail.com

Etichete: