fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Scena sărbătorii de azi, reprezentată pe bolta naosului unei biserici din Muzeul Astra

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este marcată de credincioși pe 21 noiembrie. Este prima sărbătoare din Postul Crăciunului și aminteşte de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Sărbătoarea mai este cunoscută sub numele de  Vovidenia sau Ovidenia.

Scena sărbătorii de azi este reprezentată pe bolta naosului biserici „Sfântul Mihail” din Vința, județul Alba (veche de mai bine de două secole și jumătate), care se află în prezent în patrimnoniul Muzeului în aer liber. Biserica a fost salvată în urmă cu doi ani de către Muzeul ASTRA, în ultima clipă, de la înghițirea acesteia de către iazul cu steril al unei exploatări miniere, care a fost demontat și transferat în Muzeul în aer liber, inclusiv pictura pe lemn și fresca. Șantierul de reconstrucție a demarat încă din 2019 și a fost reluat anul acesta. La începutul lunii septembrie 2020, a avut loc reconstrucția turlei, peste pronaosul lăcașului de cult. În zilele acestea are loc montarea bolții pictate a naosului, o muncă grea și spectaculoasă.

Sărbătoarea este cinstită de credincioşi prin rugăciune şi ofrande – bucate de post, pește și lumânări – duse la biserică și sfințite, pentru a dobândi sănătate, bucurii, reuşite şi o bună vedere.

 

Etichete:

Leave a Comment