fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură Actualitate

Satul sibian unde nimeni nu a divorțat timp de 300 de ani

Se zice că în aproape 300 de ani, toţi care au ajuns în această cameră din cauză că doreau să divorţeze s-au împăcat şi au rămas împreună. Vestea bună este că această cămăruţă se poate vizita şi acum

În tot judeţul Sibiu, biserici fortificate, splendide monumente arhitectonice, atrag an de an mii de turişti din toate colţurile lumii. 

Cea mai cunoscută este, cu siguranţă, vechea biserică de la Biertan, monument aflat în patrimoniul UNESCO.

  • ”Saşii care au venit în Biertan în 1200-1300 au venit din partea Germaniei, din graniţa Luxemburgului, şi s-au retras aici în Biertan şi au construit această biserică mare care se vede de la distanţă mai ales pet imp de zi dar şi pe  imp de noapte, că e iluminată acum. În 1482 s-a modificat, că a fost o bisericuţă de lemn iniţial care a fost arsă, şi aşa s-a construit biserica mare. În 1522 a fost terminată şi are 3 ziduri de fortificaţii, de apărare, şi turnurile – turnul catolic, turnul mausoleum unde sunt şi episcopii îngropaţi care au fost aici în Biertan, vechea primărie,  turnul cu ceas”, povesteşte Carol Wieinrich, de 24 de ani curator al bisericii.

Camera împăcării sau camera divorţaţilor de la Biertan

An de an, sute de turişti, mai ales străini, trec pragul bisericii fortificate de la Biertan. ”Avem foarte mulţi turişti străini, în sezon de vară, mai ales în luna august, am avut şi 10 autocare de zi. Am avut din Germania, Austria, Japonia, Polonia, vin şi din România, şi cu maşini mici dar şi cu autocare”, spune curatorul bisericii.

Toţi cei care ajung aici întreabă obligatoriu de ”camera împăcării” sau ”camera divorţaţilor”, locul de care se leagă cea mai frumoasă poveste asociată bisericii de la Biertan.

  • ”Acolo stăteau 14 zile închişi soţul şi soţia care doreau să divorţeze, era un singur pat, o singură farfurie, o singură lingură. Timp de 14 zile trebuiau să stea acolo, dacă se împăcau mai repede le dădeau drumul, dacă nu…În 300 de ani cât a fost sediul episcopal al Transilvaniei aici în Biertan a fost o singură pereche care a divorţat, şi acolo s-a constatat cine a fost de vină că s-a ajuns la divorţ, acela trebuia să lucreze pentru biserică şi pentru familia de acasă, trebuia întreţinută şi familia”, povesteşte Carol Wieinrich.

 

foto Todoran Florin

Sursa historia.ro

Etichete:

Recomandam sa citesti si