fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sibiu

Sașii de pretutindeni se întâlnesc la Sibiu: „Heimat ohne Grenzen”

Sibiul va găzdui, în perioada 2-4 august, peste 10.000 de participanți la Întâlnirea Internațională a Sașilor, ediția a doua. Organizat sub motto-ul „Pretutindeni acasă” („Heimat ohne Grenzen”), evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Klaus Iohannis va fi prezent la întâlnire și va susține un discurs pe scena din Piața Mare.

Trezirea interesului pentru Transilvania

”Scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Din acest motiv, ne așteptăm ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Ne așteptăm ca cei mai mulți participanți din străinătate să vină din Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada”, a detaliat Martin Bottesch, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania (FDGT), organizator al evenimentului, în conferința de presă de astăzi. Prima întâlnire în acest format a avut loc tot la Sibiu, în anul 2017. Întâlnirea Internațională a Sașilor este organizată de FDGT, asociațiile sașilor din Germania, Austria, SUA și Canada și organizațiile lor de tineret, Biserica Evanghelică C.A. din România și Fundația Saxonia.

50 de evenimente culturale

Programul celor trei zile cuprinde aproximativ 50 de manifestări culturale, care se vor desfășura în Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet și strada Cetății. Sunt planificate concerte, spectacole de teatru și dansuri populare, prezentări de filme, expoziții, tururi ghidate ale orașului și alte evenimente. Bugetul evenimentului se ridică la 700.000 de lei, potrivit organizatorilor. Una dintre expoziții va avea ca temă Diploma Andreană, emisă în anul 1224, de regele maghiar Andrei al II-lea, document în care au fost precizate drepturile sașilor și îndatoririle acestora față de coroană. Pentru sași, Diploma Andreană, de la a cărei emitere se împlinesc 800 de ani, a avut rolul unei constituții. Această expoziție va fi inaugurată la Sala Thalia, în 3 august, la ora 15. Programul va fi afișat pe site-ul FDGT (www.siebenbuergenforum.ro) , dar va exista și în formă tipărită.

Parada portului popular

Unul dintre evenimentele importante va fi parada portului popular, programată sâmbătă, 3 august. Parada participanților va pleca din Piața Huet, va traversa Piața Mică, Piața Mare, str. Arhivelor, str. Cetății, str. N. Bălcescu și va reveni în Piața Mare. ”Spre deosebire de 2017, în acest an se va confecționa pentru fiecare grup de participanți și câte un panou în limba română pentru ca publicul să știe din ce localitate este grupul respectiv. După paradă, de pe scena din Piața Mare vor fi rostite cuvinte de salut, de către președinții asociațiilor săsești din diferitele țări, cât și de alte personalități. Și președintele României este invitat să ia cuvântul”, detaliază Andrea Rost, vicepreședinte al FDGT.

Sâmbătă după-amiază, pe scenă vor urca ansamblurile de dans și de muzică. Seria de dansuri va fi deschisă și de această dată de Junii Sibiului. Seara, în Piața Mare, va avea loc un concert de muzică ușoară. Pe parcursul celor trei zile, participanții vor putea cumpăra mâncare și băutură de la standurile amplasate în locurile de desfășurare a evenimentului. ”Pe tot parcursul weekend-ului, în Piața Mică vor exista oferte speciale pentru tineri. Acest program este organizat în parteneriat de către asociațiile de tineret ale sașilor transilvăneni din România și Germania. Scopul este de a oferi tinerei generații posibilitatea de a se cunoaște, de a petrece împreună un timp plin de evenimente și de a lega prietenii”, spune Andrea Rost.

Finalul zilei de duminică, 4 august, va fi unul deosebit. Pe scena din Piața Mare va avea loc, de la ora 20:00, concertul cunoscutului cântăreț german Peter Maffay. Acest concert a devenit posibil datorită implicării și finanțării de către Fundația M&V Schmidt, partener în organizarea evenimentului.

Show Peter Maffay

Primul concert al lui Peter Maffay în România este susținut financiar de Fundația M&V Schmidt, care organizează și Săptămâna Haferland, un eveniment cultural și etnografic din „Haferland” (Țara Ovăzului), regiune situată între Brașov și Sighișoara. Proiectul a fost inițiat în 2013, de Peter Maffay și de Michael Schmidt, fondator și președinte al Fundației M&V Schmidt. ”Decizia de a susține acest concert a fost una dintre cele mai ușoare pe care le-am luat vreodată. Peter Maffay este un vechi și drag prieten al meu și al României, iar unul dintre visele lui, la care ține foarte mult, este să cânte în fața publicului din țara sa de origine. Acesta este, probabil, cel mai frumos cadou pe care i-l pot oferi. Mulți dintre noi îl cunosc prin prisma activității sale caritabile prin intermediul Fundației Tabaluga, organizație pe care a fondat-o și căreia îi oferă sprijin pentru copiii din mediile defavorizate. De această dată, cei care vor vizita Sibiul în timpul Întâlnirii Internaționale a Sașilor Transilvăneni vor avea ocazia de a-l vedea pe scenă pe acest mare artist, un muzician complet, ale cărui creații acoperă multiple genuri muzicale, de la rock, la piese pentru copii și musical”, a declarat Michael Schmidt.

Peter Maffay s-a născut în 1949, la Brașov, și a emigrat împreună cu familia în Germania, la vârsta de 14 ani. În 1963, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți artiști rock din Germania, cu 20 de albume ajunse pe prima poziție în clasamentele muzicale din Germania și peste 50 de milioane de discuri vândute.

Despre Fundația M&V Schmidt

Fundația M&V Schmidt este o organizație non-profit înființată în anul 2010, de către Michael Schmidt și soția sa, Veronica Schmidt, care își propune să contribuie la conservarea și promovarea culturii săsești, urmărind trei direcții principale de intervenție: turismul, educația și cultura. Printre proiectele dezvoltate de Fundație se numără restaurarea de case tradiționale, monumente și lăcașuri de cult ale comunității săsești, precum și organizarea Săptămânii Haferland, cel mai mare festival cultural și etnografic al comunităților săsești din Țara Ovăzului, vechi nume ce desemnează regiunea situată între Brașov și Sighișoara. Pe parcursul celor 14 ani de activitate, Fundația a implementat peste 100 de proiecte, printre care se mai numără programe de burse pentru viitoarele cadre didactice de la clasele cu predare în limba germană, sprijinirea școlilor prin acordarea de materiale didactice pentru clasele cu predare în limba germană, editarea de cărți în română şi germană, program de after school pentru copiii din familii defavorizate din satul Crinț, precum și acțiuni umanitare pentru persoanele defavorizate din satele săsești și nu numai.

Etichete: