fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Şantierul de la Casa Artelor Sibiu: o treime din lucrări au fost efectuate

La Casa Artelor din Sibiu a avut loc miercuri, 13 aprilie, o conferinţă de presă de prezentare a progreselor înregistrate până în prezent în cadrul proiectului de restaurare și de revitalizare a spaţiului muzeal de aici, care va deveni Centrul de Activități și Resurse Regionale, un hub creativ, „un nou model de business cultural”, aşa cum precizează Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA. La întâlnirea cu jurnaliştii au fost prezenţi preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, managerul CNM „ASTRA”, Ciprian Ştefan, echipa managerială a muzeului şi echipa managerială de proiect, reprezentanţi ai constructorilor, dar şi meşteri populari şi antreprenori care au beneficiat de o formare profesională în Norvegia.

„Suntem cam la o treime din lucrări. Centrul de activități și resurse regionale va deveni un exemplu unic în România prin modul în care noi vom aborda pe viitor patrimoniul şi sperăm că acest exemplu să fie exportat în toată ţara pentru că nu mai trebuie să fim consumatori în cultură, ci să fim generatori de plus valoare, generatori de resurse. Consiliul Judeţean şi-a asumat o mare parte din cheltuieli, vorbim de 30 şi ceva la sută din valoarea proiectului, până la urmă, atât din cauza creşterilor de preţuri, dar şi din cauza altor cheltuieli care nu puteau să intre în zona de finanţare. (…) Este momentul ca monumentele istorice să producă şi să genereze, nu doar să consume”, a spus Ciprian Ştefan.

„Cultura înseamnă educaţie”

În cadrul evenimentului au fost vizitate spaţiile din interiorul Casei Artelor, unde lucrările avansează pentru ca noul centru ASTRA să devină spaţiu de expoziţii, gazdă a evenimentelor cultural-educative în domeniul patrimoniului naţional şi un loc de valorificare a produselor meşteşugăreşti şi artizanale.

„Cultura înseamnă educaţie şi pentru noi educaţia este importantă, de aceea am ales să susţinem cultura şi avem norocul ca în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu să avem instituţii de cultură care, în domeniul lor de activitate, fac diferenţa, fără doar şi poate, printre instituţiile de la nivel naţional. (…) La nivel de judeţul Sibiu, suma alocată pentru susţinerea instituţiilor de cultură şi activităţilor culturale este procentual cea mai mare dintre toate Consiliile judeţene din ţară”, a spus Daniela Cîmpean.

Proiectul „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale” (C.A.R.R.) este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.

Conform proiectului, peste 80% din suprafața utilă a noilor spaţii vor fi dedicate activităților culturale. Vor fi găzduite expoziții de bază și temporare, vor fi amenajate săli multifuncționale pentru activități de instruire formală și non-formală, spații pentru activități de educație muzeală și pro-patrimoniu, spații fluide pentru proiectele creative ale comunității și noi forme ale antreprenoriatului cultural, spații pentru memorie culturală (zone de acces la baze de date și cataloage digitale ale meșteșugurilor și meșteșugarilor), spații pentru experimentare și interactivitate, pentru punerea în valoare a produselor meșteșugărești și artizanale, spații pentru recreere, pentru întâlnire și socializare pentru comunitate. Se estimează că numărul anual de vizitatori va creşte cu 40%.

Pe lângă restaurarea şi reamenajarea Casei Artelor, proiectul presupune şi implementarea unui program de formare profesională, cu măsuri inovative de adaptare a meşterilor tradiţionali la cerinţele şi nevoile pieţei.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si