fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Sâmbătă noaptea, se schimbă ora

România va trece la ora de vară și anul acesta. Sâmbătă noaptea, vom da ceasurile cu o oră înapoi. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, astfel că duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă zi din an, cu 23 de ore.

Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul week-end din luna octombrie.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa, pentru a reduce costurile energiei. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia. Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

Potrivit cercetărilor, datul ceasurilor înainte sau înapoi, chiar dacă este vorba de o singură oră, are un impact negativ asupra economiei, siguranței rutiere și sănătății.

Europa încearcă, de câțiva ani, să renunțe la schimbarea orei. În 2019, Parlamentul European a votat pentru abolirea schimbării orei, dar nu a primit aprobarea necesară din partea Consiliului European.

Etichete: