fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

S-au încheiat conferințele preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Sibiului

Ultima conferință preoțească de toamnă din acest an în Arhiepiscopia Sibiului a adunat preoții din Protopopiatul Făgăraș și din Protopopiatul Rupea, județul Brașov. Conferința organizată online a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

În prima parte a conferinței, preoții au avut posibilitatea să asculte un cuvânt de binecuvântare al IPS Mitropolit Laurențiu, iar mai apoi prelegerea pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Părintele decan a vorbit preoților despre pastorația în diaspora, aducând mărturii și exemple din experiența sa vastă în slujirea românilor din comunitățile din Elveția. Intitulată „Câteva gânduri despre pastorația copiilor în comunitățile românești din diaspora”, prelegerea părintelui Daniel Buda a evidențiat principalele caracteristici ale misiunii ortodoxe în rândul copiilor din comunitățile românești din diaspora.

„Indiferent de gradul de secularizare din mediul în care cresc copiii noștri în diaspora, realitatea prezenței orei de religie este aproape absentă. Ea există doar acolo unde sunt comunități românești mari și există un acord între statul român și statul-gazdă pentru ca cei mici să primească parțial educația în limba română, inclusiv ora de religie, precum și în unele zone unde ora de religie, potrivit tradiției ortodoxe, poate să fie predată pentru că există procentul de ortodocși cerut de către lege (de exemplu, în anumite zone din Germania). În S.U.A., de exemplu, în școlile de stat nu se poate preda niciun fel de educație religioasă. Prin urmare, ora de religie, așa cum o știm noi în țară, aproape că nu există, dar este înlocuită cu succes de școala duminicală”, a spus pr. conf. univ. dr. Daniel Buda.

Migrație și secularizare

În a doua partea a conferinței, preoții din cele două protopopiate au ascultat referatele citite de doi slujitori ai sfintelor altare. Cele două referate au continuat tema pastorației familiei, atât în țară, cât și în diaspora. Astfel, părintele Cristian Mihai Joița de la Parohia Săsciori, Protopopiatul Făgăraș, a prezentat referatul intitulat „Impactul fenomenului migrației și identificarea unor soluții misionar-pastorale pentru familiile împărțite”, iar părintele Emanuel-Lucian Stupu de la Parohia Comăna de Jos, Protopopiatul Rupea, a prezentat referatul intitulat „Pastorația familiei creștine în contextul societății secularizate. Sfânta Scriptură-mijloc misionar în pastorația familiei”.

Conferința s-a încheiat cu discuții legate de cele prezentate în cadrul întâlnirii și cu îndemnul IPS Mitropolit Laurențiu adresat preoților de a intensifica pastorația, cateheza și misiunea în rândul familiilor, în special în rândul copiilor și tinerilor.

Etichete:

Recomandam sa citesti si