fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Social

S-a dat start campaniei “#MamaEAici”

În fiecare zi, în România, 11 mame din 100 nu au șansa unei prime întâlniri cu bebelușul lor. La Primul Bebe este un fenomen care arată că Facebook poate ajuta umanitatea să fie umană. În fiecare an, prin 2 mari campanii, comunitatea de mămici strânsă aici reușește să schimbe fața a 2 secții de pediatrie sau neonatologie din țară.

Nașterile premature și nașterile copiilor care au nevoie de terapie intensivă imediat după ce sosesc pe lume, sunt în număr atât de mare în țara noastră, încât aproape că nu avem nevoie de studii și de cifre care să ne reconfirme asta.

Că nu avem locuri suficiente în secțiile de terapie intensivă neonatală nu mai este un secret pentru nimeni, că sunt internați mult mai mulți copii decât numărul de paturi nu mai poate fi o surpriză, că într-un sistem civilizat într-o astfel de secție, un bebeluș ar avea două asistente dedicate, în timp ce în România există doar o asistentă la șapte copii devine deja dureros.

Ce nu știm noi este că avem medici în România care se luptă pentru viața copiilor noștri, ca și cum ar fi ai lor. Medici care sună la spitalele din alte orașe, în încercarea de a găsi o șansă pentru copiii care nu au avut norocul unui pat liber. Și medici care fac totul pentru a le oferi această șansă.

Sibiul o are pe Maria Livia Ognean, poate cel mai iubit om din oraș, și datorită ei secția de neonatologie arată și funcționează așa cum ne imaginăm că ar trebui să fie un spital. Din păcate numărul bebelușilor care au nevoie de îngrijire este tot mai mare iar terapia de complexitate ridicată. Campania își propune la Sibiu să achiziționeze un sistem video necesar monitorizării bebelușilor și o ambulanță pentru neonatoogie.

Neoficial este îngerul păzitor al nou-născuților în stare gravă pentru care nu s-au găsit paturi din Alba, Slatina, Pitești, Gorj, Hunedoara, Mioveni, Rm. Vâlcea, Drăgășani, Sf. Gheorghe, Bistrița, Deva, Tg. Jiu și din tot restul țării. Un înger păzitor într-o secție supra-populată zi de zi. O secție, ca multe alte secții din țara noastră, în care eroarea umană dată de numărul mic de cadre medicale și de numărul prea mare de cazuri grave nu este o presupunere ci o certitudine.

În aceste secții cadrele medicale duc o luptă contra cronometru, pentru ca puii noștri să aibă șansa să ne spună “mama”.

Din și în corpurile lor minuscule ies și intră tuburi care îi hrănesc, îi monitorizează, îi ajută să supraviețuiască. În aglomerarea unei zile, în lipsa de personal, în situații de criză dese, există momente în care depistarea unor dereglări, cum ar fi un tub ieșit de la locul lui din cauza mișcării copilului, sau alarma unor parametri anormali și a altor avertismente pot fi omise. De multe ori se întâmplă apar urgențe în același timp.

Secția are nevoie de un sistem de supra-monitorizare pe care noi o să-l numim în termeni non-medicali #MamaEAici, pentru a ne fi mai ușor. Acest sistem conectează toate problemele care apar în incubatoarele de terapie intensivă, și pe care nu ai cum să le vezi la timp atunci când alergi de la un incubator la altul, și trimit avertismente medicilor și asistentelor pe telefon, în timp real. În acest fel ei pot interveni în secunde, acolo unde aceste secunde pot însemna linia de trecere de la viață la moarte, sau de la o viață normală la una cu handicap.

Sistemul reduce rata mortalității, a erorii umane și crește capacitatea medicilor de a interveni mai rapid și mai eficient, pentru că aceste avertismente sunt transmise cu secunde prețioase înainte de a porni crizele. Iar într-o țară fruntașă în Uniunea Europeană la rata mortalității infantile, acest sistem ar fi o binecuvântare pentru orice secție de terapie intensivă neonatală, cu atât mai mult într-una care deservește atât de multe zone.

Campania are ca scop dotarea secției și cu un sistem video prin care mama să își poată vedea bebelușul în incubator și de asemenea acesta să îi poată auzi vocea șoptindu-i #MamaEAici

Proiectul va cuprinde și crearea unui sistem de videoconferință pentru telemedicină, adică posibilitatea de consultații la distanță pentru monitorizarea nou-născuților cu risc, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să se deplaseze cu bebelușii în stare delicată zeci de kilometri sau chiar sute, atunci când situația permite consultația la distanță.

Pentru toate acestea este nevoie să strângem suma de 250.000 de Euro. Dacă forțele părinților noștri se unesc, așa cum ne-am dori, și ajungem la 450.000 de Euro vom achiziționa și o ambulanță neonatală foarte necesară dar inexistentă în această zonă a țării. Atunci când este nevoie, se împrumută o ambulanță din alte orașe.

Maternitatea din Sibiu este o maternitate de grad 3, adică o maternitate unde sunt direcționate nașterile premature. Aici se nasc peste 3000 de copii anual, atât la termen cât și prematuri. Peste 350 dintre ei ajung în secția de terapie intensivă și peste 450 în secția de prematuri. Medicii din această secție sunt cunoscuți și iubiți în tot județul lor și în județele vecine, așa de tare li s-a dus vestea profesionalismului și a inimii lor mari. Rar întâlnești medici despre care atâta lume să vorbească frumos. În această secție, cea mai lungă internare la terapie intensivă neonatală a fost 1 an fără o zi și cel mai mic supraviețuitor prematur a cântărit 500 de grame, la 23 de săptămâni.

 

Dacă nu faci parte din grupurile LaPrimulBebe, dar dorești să faci o donație pentru cauză, o poți face în contul Asociației LaPrimulBebe: RO59BACX0000001090724000, deschis la UniCredit Bank.

“Ne dorim să dotăm secția și cu un sistem video prin care mama să își poată vedea bebelușul în incubator și de asemenea acesta sa îi poată auzi vocea șoptindu-i #MamaEAici. Vocea mamei este întotdeauna, în boala oricărui copil, un sprijin foarte valoros în lupta lui. Iar posibilitatea de a-ți vedea bebelușul pe tine mamă, te ajută enorm, mai ales că mulți bebeluși rămân în spital 2-4 luni, uneori mai mult. Proiectul va cuprinde și crearea unui sistem de videoconferință pentru telemedicină, adică posibilitatea de consultații la distanță pentru monitorizarea nou-născuților cu risc, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să se deplaseze cu bebelușii în stare delicată zeci de kilometri sau chiar sute, atunci când situația permite consultația la distanță. Pentru toate acestea este nevoie să strângem suma de 250.000 de Euro. Dacă forțele părinților noștri se unesc, așa cum ne-am dori, și ajungem la 450.000 de Euro vom achiziționa și o ambulanță neonatală foarte necesară dar inexistentă în această zonă a țării. Atunci când este nevoie, se împrumută o ambulanță din alte orașe. Îi mulțumim pentru fotografie lui Rareș Helici un artist fabulos, pe care întreaga noastră echipă îl admiră mult. Cu modestie și fără să clipească a spus da propunerii noastre și a realizat fotografiile campaniei pro-bono, chiar pe secția pentru care strângem fonduri, totul din respect pentru doamna doctor Livia Ognean.”, transmit reprezentanții campaniei.

Etichete:

Recomandam sa citesti si