fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Doctorul Roxana Ioana Axinte vă oferă informații utile privind dermatita atopică

Doctorul Roxana Ioana Axinte vă oferă informații utile privind dermatita atopică

În timpul iernii, frigul de afară împreună cu încălzirea centralizată din interiorul locuințelor determină uscarea excesivă a pielii copiilor și prin aceasta agravarea unor afecțiuni dermatologice preexistente. Doctorul Roxana Ioana Axinte vă oferă informații utile privind dermatita atopică.

Dermatita atopică este o boală cutanată inflamatorie, care debutează de obicei între luna a treia de viață și vârsta de 5 ani și care se caracterizează în principal prin prurit (mâncărime) și tegumente uscate.

Întrucât copiii cu dermatită atopică au o piele foarte sensibilă, este bine să respectam câteva reguli pentru a menține sănătatea pielii.
Sfaturi :
– realizați un microclimat favorabil în interiorul locuințelor (aerisiți des încăperile, păstrați o temperatură răcoroasă)
– nu expuneți copilul la vânt ți frig
– evitați supraîncălzirea copiilor prin îmbrăcarea excesivă
– nu folosiți haine de lână sau materiale sintetice (sunt preferate cele de bumbac)
– spălați hainele cu agenți de curățare blânzi, apoi clătiți¬-le minuțios
– feriți copilul de fumul de țigară
– nu supuneți copilul la diete restrictive fără recomandarea medicului
– evitați băile prea frecvente (pot agrava uscăciunea pielii)
– feriți copiii de stres, de infecții intercurente

Un element cheie în managementul dermatitei atopice îl reprezintă hidratarea corecta a pielii, care se poate realiza prin metoda “soak and seal“ :
– îmbăiați copilul timp de maxim 10 min/zi (în timpul iernii baia se poate face la 2 zile)
– folosiți un produs de curățare blând (în anotimpul rece preferabil ulei de duș, cu evitarea gelurilor de duș antibacteriene și a spumei de baie)
– tamponați ușor pielea cu un prosop moale
– cât timp pielea e încă umedă, de preferat în primele 3 minute de la ieșirea din apă, aplicați emolientul pe tot corpul. În acest mod emolientul “sigilează“ la interior umezeala și previne evaporarea apei.

Evoluția bolii este variabilă, cu exacerbări și remisiuni, dar cu tendința de ameliorare odată cu înaintarea în vârstă a pacientului. Nu lipsesc însă nici complicațiile cum ar fi infecția bacteriană, infecția herpetică, tulburările de somn.

Pentru obținerea unor rezultate terapeutice optime este esențială colaborarea și comunicarea permanentă dintre părinți, medicul dermatolog și medicul de familie și de aceea aceștia trebuie să formeze o echipa al cărei scop principal să îl reprezinte sănătatea pielii copiilor.

În vederea unei evaluări dermatologice complete și a unui plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient, nu ezitați să vă adresați Cabinetului de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.

Doctorul Roxana Ioana Axinte vă oferă informații utile privind dermatita atopică

Un diagnostic efectuat la momentul oportun va ajuta la sănătatea copilului dvs!
Program de consultații:
https://www.pediatriesibiu.ro/programari-si-consultatii/

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro

Etichete:

Recomandam sa citesti si