fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Reuniune NATO la Sibiu

Vineri după-amiază a avut loc la Sibiu, pentru prima dată, reuniunea Comitetului Militar al Organizației nord-atlantice găzduită de România. La eveniment au luat parte șefii apărării din cele 28 de state membre ale NATO, și peste  300 de oficiali ai acestei organizații.

Primirea oficialităților s-a făcut în Piața Mare a Sibiului de generalul-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, alături de generalul Knud Bartels, președintele Comitetului militar al NATO. A urmat o          paradă a Regimentului de gardă și protocol ”Mihai Viteazul”.Discuţiile celor 28 de şefi ai apărării din statele membre NATO, din cadrul Conferinţei Comitetului Militar ce a avut loc la Sibiu, s-au axat pe Planul Strategic pentru Afganistan al Alianței (NSPA) validat de şefii de stat şi de guvern la summitul de la Chicago. Planul oferă baza implicării NATO în această ţară, după încheierea misiunii ISAF.

Aşa cum s-a convenit la Chicago, este în desfășurare planificarea iniţială pentru o nouă misiune, care va consta în instruirea, consilierea şi sprijinirea Forţelor Naţionale de Securitate Afgane (ANSF). Şefii statelor majore din ţările membre NATO au discutat despre planul implicării NATO în Afganistan după 2014, care va constitui baza de informații militare necesare Consiliului Nord-Atlantic în vederea stimulării unei planificări viitoare mai detaliate.

Amiralul Jim Stavridis, Comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, responsabil pentru operațiile NATO și Generalul John Allen, comandantul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF) și-au spus punctele de vedere pentru a oferi cadrul de discuții al conferinței. Astfel,  șefilor statelor majore din ţările membre NATO li s-a comunicat că armata afgană devine tot mai puternică și mai încrezătoare în forțele proprii, că sunt cu adevărat pe calea cea bună în preluarea conducerii. În câteva săptămâni, ANSF vor ajunge la un efectiv de 352.000 de membri și vor prelua conducerea, devenind capabile să asigure securitatea a trei sferturi din populația țării. Acest proces are loc în toate provinciile. În prezent, 80 % din atacurile insurgenților au loc în zone în care locuiesc20 % din populație, iar o mare parte a acestor atacuri reprezintă răspunsul la operațiile ISAF și ale ANSF.

Generalul Bartels, președintele Comitetului Militar al NATO, a încheiat reuniunea spunând că:Înurmătoarele 27 de luni, vom continua săinstruimșisăsprijinimforțeleafgane, astfelîncât, până la sfârșitulanului 2014, acesteasă fie capabilesăasiguresecuritateaproprieițări. Mai avemîncă de luptat din greu,iaracestlucruvaconstitui o provocareșivaaduceregreseinevitabile. Cu toateacestea, însă, s-au făcut, fărăîndoială, progreseremarcabileînajutoruloferitAfganistanuluipentru a se dezvoltacațară.NouamisiuneNATO nu va fi un ISAF cu alt nume, ci va urmări doar ca afganii să capete deprinderile necesare atingerii acestui scop, astfel încât să nu mai fie nevoie ca NATO să le asigure securitatea în locul lor.” 

Aceasta este prima reuniune a şefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, şi prima care se desfăşoară în România.

Etichete:

1 Comment

  1. emirian 16/09/2012

    Oare in sedintele si intalnirile de acest gen ce se discuta?