fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Relațiile strategice de cooperare Romania – Japonia, sprijinite și prin sistemul camerelor de comerț din România

La data de 7 Martie 2023 s-a semnat la Tokyo între Presedintele României și Prim-ministrul Japoniei, Declarația de instituire a parteneriatului strategic dintre România și Japonia, punct culminant al relațiilor bilaterale și a discuțiilor începute în anul 2018.

Pilonii acestei cooperări au la bază relațiile UE-Japonia respectiv NATO-Japonia aflate în plina expansiune, dar și conflictul armat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei care a dus la amplificarea dialogului și colaborării pe zona strategică de securitate.  Astfel, în ultima perioadă au fost declanșate acțiuni sprijinite sau completate la nivel înalt pe linia ministerelor de externe, apărare, energie, transporturi, cultură dar și acțiuni pe linii parlamentare, administrative și economice.

Una dintre inițiativele Ambasadei României în Japonia a fost vizita unei delegații din trei județe ale României în perioada 11-17 iunie 2023, Sibiul fiind reprezentat de vicepresedintele Consiliului Județean Vlad Vasiu, prorectorul Unversitatii “Lucian Blaga” Sibiu, prof. univ. dr. ing. Sever Gabriel Racz și Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultura Sibiu, Ec. Octavian Isailă.

Ambasada a organizat un adevărat tur de forță ca program al delegației, cu întâlniri la nivel înalt în Hiroshima, Osaka, Kyoto, Yokohama și Tokyo. Din punct de vedere economic, remarcăm întâlnirile cu Camera de Comerț și Industrie Kyoto, reprezentanțe ale Organizației de Comerț Exterior a Japoniei (Jetro) , Biroul de promovare al Expoziției Mondiale Osaka – 2025, vizite la corporații și companii japoneze din diverse sectoare de activitate.

Nu în ultimul rând, trebuie menționată recepția oferită de către Ambasada României la Tokyo în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova, în prezenta Alteței Sale Imperiale Prințesa Takamado, a reprezentanților Comisiei Europene, ambasadorilor, reprezentanților instituțiilor și organizațiilor japoneze, ai mediului de afaceri și ai comunității de români. Un bun prilej de socializare și schimburi de impresii și informații pe diverse paliere.

Încurajăm companiile interesate de relații economice de export-import cu Japonia să ia legătura cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, și reiterăm faptul că sistemul Cameral din România, la fel ca și cel japonez, este un sistem privat al mediului de afaceri, finanțat integral din cotizații ale membrilor, serviciile oferite comunității de bussines și sponsorizări ale companiilor pentru susținerea mediului de afaceri și a intereselor proprii, cu rol de interfață între statul român și companii în dublu sens, cu drept de lobby prin lege, și de sprijin acordat companiilor în activitatea lor.

Consilierii economici atașați Ambasadelor din străinătate caută oportunități pentru companiile românești, sprijină societățile comerciale în vederea facilitării accesului pe piața externă, organizează evenimente și participă la discuțiile cu mediul de afaceri.  Începând din toamnă, Ambasada Japoniei va organiza cu sprijinul Camerelor de Comerț județene din România și al prefecturilor din Japonia, sesiuni trimestriale online de consultanță pentru afaceri sub titlul “Do Bussines în Japan”.

De asemenea, în cadrul “Săptămânii Diplomației Comerciale” organizate de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, pentru companiile interesate, în zilele de 5-6-7 iulie 2023, în intervalul 9-13, la sediul Camerei de Comerț și Industrie București (Str. Ion Ghica nr.4, București) vor avea loc întâlniri individuale ale celor peste 50 de consilieri economici din străinătate cu reprezentanții firmelor și structurilor asociative ale mediului de afaceri, interesate sa pătrundă pe alte piețe sau să identifice parteneri de export sau cooperare.

”Mulțumim pe aceasta cale Ambasadei României la Tokyo, Excelentei Sale d-l. Ambasador Ovidiu Dranga, biroului economic al ambasadei d-l. Adrian Ionescu și întregii echipe a ambasadei pentru efortul depus în organizarea deplasării oficiale, Consiliului Județean Sibiu pentru colaborare, și companiilor care au început sa susțină Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Sibiu pentru dezvoltarea activității și pozitionarea ca entitate suport pentru mediul de afaceri sibian, așa cum a fost ea gândită de către comercianți, la înființarea din urma cu aproape 100 de ani”, apreciază membrii CCIA Sibiu

Mai multe informații despre colaborările Româno-Japoneze puteți găsi în interviul d-lui Ambasador Ovidiu Dranga aici: https://www.clubantreprenor.ro/2023/06/15/interesul-nipon-pentru-piata-din-romania-a-inceput-sa-creasca-simtitor/