fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Uncategorized

Red Bull Romaniacs 2016

Pe 12 iulie la Sibiu, cu deja tradiționalul Prolog din centrul orașului, se va da startul ediției din 2016 a celui mai dur raliu hard enduro, iar apoi urmează patru zile în munți.

La clasa Gold, cea cu traseul cel mai dificil, și acolo unde sunt porțiuni pe care este greu să le parcurgi chiar și la pas, se înregistrează o prezență record. Aproape 50 de rideri au decis să își testeze limitele și să înfrunte una dintre cele mai dure zile din istoria hard-enduroului. Este vorba de joi, 14 iulie, când frecvența secțiunilor dure va fi una care îi va stoarce de energie. Până să ajungă în off-road riderii au de trecut peste show-ul urban. Calificările pentru Prolog încep la ora 08:30 dimineața, iar primii 35 de rideri de la clasele Bronze, Silver și Gold vor concura în finalele de la ora 17:00. Traseul de pe Bulevardul Coposu din Sibiu este iarăși o operă de artă neconvențională schițată de Andy Fazekas și echipa sa, iar riderii clasei Gold vor intra prima dată în contact cu el luni, 11 iulie (ora 13:00), când vor avea o scurtă sesiune de ”recunoaștere”. Jonny Walker și Graham Jarvis sunt iarăși favoriți la câștigarea titlului, însă spaniolul Alfredo Gomez are șanse să întrerupă dominația britanică. Din 2011 încoace doar Jarvis și Walker au câștigat, iar dacă mai socotim și victoria lui Jarvis din 2008, atunci este clar că britanicii au cucerit Red Bull Romaniacs. Cei doi rideri din arhipelag au în total șase victorii din 12 posibile. Într-un clasament al națiunilor, Franța se află pe locul doi cu patru titluri. Dacă Gomez va obține titlul anul acesta, noul coechipier al lui Jonny Walker de la KTM, va deveni primul spaniol care câștigă cel mai dificil raliu hard enduro din lume.

Riderii români

14 enduriști din România au decis să își măsoare forțele cu riderii veniți din alte 45 de țări (anul acesta sunt prezenți concurenți de pe toate cele șase continente locuite). Zsolt Varga și Ervin Kovacs vor concura la clasa Gold.  Dacă Zsolt este un debutant la această categorie, cel mai bun rezultat al său fiind locul 11 la Silver în 2014, Ervin Kovacs a terminat deja raliul la clasa Pro (fosta denumire a clasei Gold), iar în 2012 a izbutit chiar să ajungă la finiș cu al șaptelea timp. Emanuel Gyenes rămâne singurul rider din lume care a concurat și a terminat toate edițiile desfășurate până în prezent. Sătmăreanul are inclusiv două victorii la clasa Expert, podium la Silver și finișuri la Pro. Din păcate, pentru că se focusează pe rally-raid fiind o prezență constantă în Dakar unde a și câștigat raliul de două ori la Maraton, nu mai are timp să se antreneze pentru duritatea traseelor de la Gold. Sportul a evoluat atât de mult în ultimii ani datorită migrării către enduro extrem a piloților din trial, încât acum nu poți participa la Gold dacă nu îți dezvolți abilități de trial. Romeo Dunca, un endurist cu podium la clasa Expert a Red Bull Romaniacs, revine anul acesta și a decis să îi arate fiului său, Dan, ce înseamnă cel mai dur raliu hard enduro din lume. După Cristi, Dan este al doilea fiu al lui Romeo care vine să trăiască această aventură extremă. Pentru că Dan se află la prima participare, Romeo a decis să concureze alături de fiul său la clasa Bronze. Printre riderii români care vor concura în acest an îi mai găsim pe: Marcel Butuza (podium în Dakar 2012 clasa Maraton), Alexandru Dumitrescu, Radu Sărdărescu, Răzvan Avramescu, Laszlo Szigyarto, Cristian Ionescu, Ștefan Dobrescu, Flavius Bot și Cătălin Pavel.

Etichete: