fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate

Rectoragia este un semnal de alarmă important

Rectoragia sau sângerarea pe cale anală este un semnal de alarmă important, dar din păcate de multe ori subestimat. Ce înseamna mai exact? Prezența de sânge proaspăt (de culoare roșie) pe hârtia de toaletă, în vasul de WC sau pe lenjerie, de cele mai multe ori în cantitate redusă și în legătură cu scaunul.

Cauzele rectoragiei sunt multiple, multe din ele din fericire benigne, cum ar fi hemorizii, fisurile anale, diverticulii intestinali, malformații vasculare intestinale, etc., dar există și posibilitatea unor boli serioase, maligne sau cu potențial de malignizare (în cca. un sfert dintre cazuri), cum ar fi cancerul de colon sau rect, polipii intestinali sau bolile inflamatorii intestinale.

Anumite studii sugerează că numai cca. 40% dintre cei care prezintă acest simptom de adresează unui medic. De obicei vină este dată pe arhicunoscutii hemoroizi, care sunt diagnosticati și tratați mai mult sau mai puțin empiric; dar dacă adăugăm faptul că dintre pacienții de peste 40 de ani cunoscuți cu hemoroizi și cu sângerări anale, cca. 20% (adică unul din cinci) prezintă și polipi sau cancer, începem să ne întrebăm dacă e bine să tratăm cu superficialitate aceasta problemă.

Și atunci, ce este de făcut? Evident, dacă sângerarea este extrem de abundentă, prezentarea de urgență la medic este un imperativ. Dar, dacă sângerarea este mai redusă cantitativ, intermitentă, un control medical specializat este totuși atitudinea de recomandat, atât pentru clarificarea diagnosticului, cât și pentru rezvolvarea cauzei de sângerare. Examinarea este puțin laborioasă, rapidă și nedureroasă, permițând rezolvarea în același timp a anumitor afecțiuni din zonă anală și perianală (hemoroizi, fisuri anale, proctite) prin metode moderne, ușor tolerate de pacient, și de asemenea se poate completă cu investigații de laborator sau imagistice, în funcție de necesități.

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN are în dotare tehnologia de ultimă generație necesară diagnosticului și tratamentului modern al acestor leziuni.

CONF. UNIV. Dr. Ciprian Tănăsescu, medic primar chirurg, doctor în științe medicale, Competența în chirurgie oncologică

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN

Tel. Programări: 0369/410858 sau 0735/545530

Etichete: