fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Naţional Social

Recalcularea pensiilor ar putea ţine cont şi de sporurile pentru care s-au plătit contribuţii

Recalcularea pensiilor ar putea ţine cont şi de sporurile pentru care s-au plătit contribuţii, Senatul aprobând deja proiectul privind modificarea legii privind sistemul unitar de pensii.

Concret, în Epoca de Aur, toţi angajaţii care aveau de îndeplinit un plan erau plătiţi în acord global, adică primeau bani  în plus faţă de salariu în funcţie de cum îşi depăşeau planul. Şi cei încadraţi la capitolul „condiţii grele de muncă” primeau diferite sporuri, toate aceste sume fiind taxate pentru pensii şi sănătate.

Un proiect legislativ iniţiat de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, şi depus la Camera Deputaţilor în ianuarie a.c., a fost adoptat luni de Senat, pentru a putea fi aplicat fiind însă nevoie şi de aprobarea Camerei Deputaţilor.   Proiectul prevede, printre altele, ca toate sporurile  pentru care s-au plătit contribuţii, inclusiv cele din acord global, să fie luate în considerare în calculul pensiei.

Proiectul de act normativ propune următoarele:   Art.165.- (1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si