Asigurare RCA pentru trotinete și biciclete electrice

Proprietarii de trotinete electrice și biciclete electrice vor fi obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege pus în dezbatere publică, de Ministerul Finanțelor.
Redefinirea vehiculului
Proiectul de lege schimbă definiția „vehiculului”, astfel că vor intra sub obligația de asigurare și vehicule care nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule). ”Vehicul” va fi considerat „orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h” sau „orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h”.
Sunt și excepții
Proiectul prevede și excepții de la obligația de asigurare:
– în cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv al curselor și competițiilor, precum și al antrenamentelor, testărilor și demonstrațiilor, inclusiv al celor de viteză, fiabilitate sau îndemânare, permise în conformitate cu legislația națională.
– fotoliile rulante sau alte vehicule similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie, nu sunt considerate vehicule în sensul prezentei legi, acestea nefiind supuse obligației de asigurare.
În acord cu legislația europeană
În expunerea de motive, ministerul explică faptul că legislația română în domeniul răspunderii civile auto trebuie revizuită conform noilor prevederi ale legislației europene. „Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piața din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligației de înmatriculare/înregistrare, însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar și vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acționate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noțiunii de „vehicul” pentru care este impusă obligația de asigurare RCA în Uniunea Europeană și România”, se arată în expunerea de motive.
Pentru despăgubirea victimelor
Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă, spune Ministerul Finanțelor, este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulație, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulației publicului. Conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române, în 2022, s-au produs 1.250 de accidente în care victimele s-au rănit în timp ce foloseau o trotinetă electrică. Dintre acestea, 155 au fost grave, rezultând decesul a opt persoane, rănirea gravă a 131 de persoane şi rănirea uşoară a altor cinci.