fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

Puteți experimenta meșteșuguri antice, în Muzeul ASTRA

Scene importante din viața cotidiană și din meșteșugurile specifice antichității vor fi reconstituie, până duminică, 9 iulie, în Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava Sibiului. Atelierele se vor desfășura între orele 11:00-13:00 şi 14:00-18:00.

CASTRA BARBARORUM (taberele barbarilor) este un eveniment dedicat patrimoniului cultural arheologic, inițiat în cadrul programului Animă ASTRA! 2023.

Participă membrii Asociației Culturale Omnis Barbaria, și Ars Fabrilis Oficina (atelier de lemnărit la strung antic), care vor anima atmosfera din Muzeul în aer liber (și) prin vestimentația lor inspirată din perioada antică, dar și prin atelierele & meșteșugurile pe care le practică.

Puteți experimenta meșteșuguri antice, în Muzeul ASTRA   Puteți experimenta meșteșuguri antice, în Muzeul ASTRA  Puteți experimenta meșteșuguri antice, în Muzeul ASTRA

În  zona Sectorului  de Prelucrare  a Metalelor (în apropiere de zona Etno Tehno Parc), în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vor avea loc activități demonstrative, desfășurate sub forma unor ateliere de reconstituire istorică şi arheologie experimentală, în care se vor confecționa obiecte de uz casnic, unelte meșteșugărești, unelte agricole, precum și  piese de armament, reproduse fidel după cele descoperite în siturile arheologice.

– Atelierul de olărit ilustrează confecționarea prin modelare cu mâna, a vaselor și obiectelor casnice de lut din antichitate și reconstituie procesul tehnologic de ardere a vaselor de lut.

– Atelierul de fierărie antică prezintă confecționarea uneltelor meșteșugărești, uneltelor agricole, armamentului și echipamentului militar.

– Atelierul meșteșugăresc de lemnărit exemplifică modalitatea de prelucrare a lemnului cu ajutorul uneltelor de mână specifice epocii antice, dar și cu ajutorul unor instalații acționate de forța  umană: strungul  și scaunul  de cuțitoit. Se vor confecționa vase de lemn și cozi pentru unelte agricole și meșteșugărești

– Atelierul de prelucrare a firelor textile și a pieilor de animale, folosite la confecționarea vestimentației, încălțămintei și a unor elemente componente ale   instrumentarului meșteșugăresc, ilustrează procesul de țesere la război vertical, vopsirea firelor textile și argăsirea pielor.

Atelierele vor fi însoțite de spații expoziționale care prezintă  aspecte de viață cotidiană, militară și tehnologia de epocă ale civilizaților antice (celți, daci, sarmați, germanici): tipologia vaselor și instrumentarul gastronomic prin amenajarea unei bucătării antice, procesul tehnologic, uneltele și produsele finite rezultate din activitatea meșteșugarilor, dar și armamentul și echipamentul folosit de războinici.

Animă ASTRA! 2023 este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2022.

 

Etichete: