fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Pușculița secretă a primarului Gheorghe Roman

Viața culturală a comunității este la loc de cinste în bugetul fiecărei primării din România, oricât de mică și de săracă ar fi. Rețeta ”pâine și circ”, inventată în Roma antică, funcționează perfect la noi, chiar dacă ingredientele au suferit unele modificări: pâinea a fost înlocuită cu tradiționalii mici, iar luptele cu gladiatorii s-au transformat în festivaluri.

14,5 milioane pentru ”cultură și recreere”

Mediașul nu face excepție de la această regulă. Nu mai puțin de 14,5 milioane de lei a alocat primarul Gheorghe Roman, în bugetul anului 2023, pentru ”Cultură, recreere și religie”. Suma este specificată în Hotărârea Consiliului Local nr. 3/2023 privind aprobarea bugetului local, publicată pe site-ul Primăriei. Documentul este singurul în care apare vreo sumă, celelalte decizii ale legislativului local nefăcând nicio referire la cheltuielile pentru organizarea evenimentelor culturale. Astfel, în HCL nr. 73/2023 privind aprobarea Calendarului cultural-sportiv aferent anului 2023, sunt enumerate 94 de evenimente fără a se specifica și câți bani consumă fiecare, din bugetul local.

Evenimente cu finanțare ascunsă

În ședința de Consiliu Local din 28 iunie, aleșii medieșenilor au aprobat ”în orb” adăugarea a încă patru ”evenimente cultural-sportive” în calendarul acestui an. Propunerea a fost făcută de Elena Sajgó, directorul Direcției pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret din cadrul Primăriei Mediaș, ”fără să ofere nicio informație despre costurile acestor evenimente”, acuză unii consilieri locali. Cele patru evenimente sunt:

  1. Participarea Ansamblurilor folclorice ”Târnavele” și ”Muguri de pe Târnave” conduse de prof. coregraf Stoia Vasile, la festivalul ”International Ida Culture Festival”, Turcia (august)
  2. Educație pentru sănătate (iulie – septembrie)
  3. Ziua internațională a profesorului (octombrie)
  4. Participare la Festivalul Internațional de Book Trailere Boovie, Brașov (iulie)

Sătui să voteze ”la comandă”

Sergiu-Călin Crișan, consilier USR, a solicitat, înaintea votului, informații despre costurile acestor evenimente, însă întrebările lui au fost pur și simplu ignorate. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 17 voturi ”pentru” și două abțineri. Chiar și printre consilierii PNL, majoritari în CL Mediaș (16 locuri), există voci care spun că s-au săturat să voteze ”la comandă”, fără să știe câți bani sunt alocați pentru diverse proiecte.

USR cere publicarea costurilor

Pentru că nu reușesc să se facă auziți în ședințele de Consiliu Local, reprezentanții USR Mediaș își scriu doleanțele pe pagina de facebook:

  1. Solicităm Elenei Sajgó publicarea costurilor tuturor evenimentelor din Calendarul cultural-sportiv aferent anului 2023.
  2. Considerăm lipsită de profesionalism cererea de aprobare a unor evenimente fără nicio informație despre costuri.
  3. Suntem foarte îngrijorați că Primăria Mediaș face împrumuturi foarte mari pentru anumite proiecte, iar Elena Sajgó face ”cadouri excursii” în Turcia.

Secrete, ”pâine și circ”

Secretizarea fondurilor alocate, din bugetul local, pentru diverse ”evenimente” naște o mulțime de întrebări și suspiciuni cu privire la cheltuirea banilor publici. Primarul Gheorghe Roman continuă să trateze bugetul local al municipiului Mediaș ca pe propria pușculiță, pe care o ”sparge” când și cum vrea, fără să dea socoteală nimănui. Cei care l-au ales sunt, probabil, distrași de ”pâinea și circul” oferite de edilul profund preocupat de viața culturală a comunității.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si