fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie

Prorectorul Andrei Terian, laureat al Galei Cercetării Românești

Profesorul universitar dr. Andrei Terian, prorector al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, a câștigat premiul „Dimitrie Cantemir” pentru Științe Umaniste, în cadrul Galei Cercetării Românești 2024.

Îmi place să văd în acest premiu nu doar o realizare personală, ci și o confirmare a eforturilor pe care le-am depus în ultimii 10 ani alături de colegii mei de la Facultatea de Litere și Arte a ULBS. Împreună cu ei, am încercat să introducem în cercetarea literară românească unele dintre cele mai noi concepte și metode de analiză a fenomenului literar, precum ”world literature” și ”digital humanities”, dar și să depășim prejudecata că literatura română nu poate oferi subiecte academice de interes internațional. Sigur, mai sunt multe de făcut în ambele direcții, dar cred că acest premiu îmi arată că suntem pe drumul cel bun”, a declarat prof. Univ. dr. Andrei Terian, care a intrat în finala concursului alături de alți cinci competitori.

Premii de 3,3 milioane de lei

Organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizări, Gala Cercetării Românești este ”o competiție care recunoaște și premiază excelența în cercetare, promovând rezultatele cercetătorilor români în societate”. În acest an, câștigătorii au fost recompensați și financiar, valoarea totală a premiilor fiind de 3,3 milioane de lei.

Gala Cercetării Românești a cuprins 11 domenii științifice:

1. Științe inginerești – Premiul „Henri Coandă”

2. Matematică și informatică – Premiul „Grigore Constantin Moisil”

3. Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul „Grigore Cobălcescu”

4. Științele vieții – Premiul „George Emil Palade”

5. Chimie – Premiul „Raluca Rîpan”

6. Energie și materiale avansate – Premiul „Nicolae Vasilescu Karpen”

7. Fizică – Premiul „Șerban Țițeica”

8. Biotehnologii – Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești”

9. Științe umaniste – Premiul „Dimitrie Cantemir”

10. Medicină – Premiul „Ana Aslan”

11. Științe sociale și economie – Premiul „Mattei Dogan”.

Etichete:

Recomandam sa citesti si