fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sibiu

Proprietarii a 4 terenuri neîngrijite vor plăti cu 500% mai mult impozit în 2023

Poliția Locală verifică constant terenurile private fără construcții pentru a asigura menținerea curățeniei lor, eliberarea de buruieni și deșeuri, pentru ca acestea să nu reprezinte un pericol pentru sănătatea sibienilor.

În categoria de terenuri neîngrijite intră cele care se află într-un cartier construit și locuit, nu sunt ocupate de clădiri, sunt de regulă neîngrădite, nu sunt cultivate, dar nici amenajate peisagistic și pe care sunt abandonate deșeuri din construcții sau de alt tip sau resturi vegetale. Excepție de la aplicarea acestor măsuri fac terenurile pe care se desfășoară lucrări de construcție, dovada acestei situații făcându-se printr-o autorizație de construcție valabilă.

În urma acțiunilor în teren, în anul 2022, Poliția Locală a identificat 110 terenuri neîngrijite de către proprietarii lor. Nu s-a trecut direct la amendare, ci proprietarii acestora au fost mai întâi somați să le îngrijească. În urma avertismentelor, 106 terenuri au fost curățate, celelalte 4 rămânând în starea inițială. Astfel, Primăria Sibiu supune aprobării Consiliului Local majorarea cu 500% a impozitului pe care proprietarii lor trebuie să îl plătească, în conformitate cu regulamentele locale.

Cele patru terenuri pentru care se propune majorarea impozitului sunt situate pe strada Șoimului, str. Oituz, str. Zăvoi și str. Muncii, având suprafețe între 295 de mp și 1440 mp. Proprietarii au fost somați, li s-a transmis un termen până la care să ia măsuri pentru igienizarea terenurilor și, pentru că nu s-au conformat, au fost amendați cu câte 1.000 de lei fiecare. Nici amenda nu i-a determinat însă să le curețe, astfel că următorul pas este această creștere semnificativă a impozitului.

De exemplu, pentru terenul în suprafață de 1.440 mp, proprietarul ar plăti în mod obișnuit 570 lei/an dar, ca urmare a refuzului de a-și întreține proprietatea, acesta va plăti 3.420 lei în 2023.