fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Proiect de cercetare la Muzeul Național Brukenthal finanțat de National Geographic Society

Muzeul Național Brukenthal Sibiu prin Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, se bucură să anunțe că domnul muzeograf  Dr. Nicolae Trif va desfășura începând din luna aprilie a acestui an, un proiect de cercetare finanțat de prestigioasa instituție de explorare și cercetare, National Geographic Society.

Proiectul, cu titlul „Rechini și pisici de mare fosile din Oligocenul și Eocenul Bazinului Transilvaniei (România)” implică o extinsă cercetare în teren și laborator cu o echipă complexă de specialiști în diverse ramuri ale paleontologie (paleoecologie, vertebrate, nevertebrate, medii sedimentare, etc.), dar și cu voluntari care au avut o activitate excepțională în cadrul muzeului. Alături de domnul Trif vor participa alte 7 persoane din mai multe universități și institute de cercetare din România dar și un specialist în imagine și electronică. Sunt implicați cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului dar și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie precum și persoane neafiliate (în ordine alfabetică): Conf. univ. dr. Ramona Bălc (nannoplankton calcaros), Șef. lucr. Dr. Raluca Bindiu-Haitonic (foraminifere), MSc. st. George Gabor (foraminifere), Dr. muz. Sergiu Loghin (ostracode și sedimentologie), Șef. lucr. dr. Cristian Mircescu (interpretări microfacies), ing. Călin Nemeș (optică și electronică), ing. Vasile Todoran (r.).

Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar a declarat: “Este un lucru important pentru instituția noastră să avem un astfel de proiect finanțat de una dintre cele mai importante societăți de cercetare din domeniul științelor naturii din lume – National Geographic. Am vorbit telefonic cu reprezentații instituției din New York și erau foarte bucuroși că pot să finanțeze un astfel de proiect. Încă de la venirea mea ca manager am vorbit cu dl. Trif și l-am susținut și încurajat să cerceteze pe teren urme de vietăți fosilizate din bazinul Transilvaniei. Am prezentat dinți de rechini descoperiți lângă Sibiu, am tipărit și catalogul de Paleontologie al Muzeului de Istorie Naturală și iată că cercetarea continuă. Domnul Nicolae Trif a primit cu această ocazie și titlul onorific de „Explorator National Geographic 2024″, este un specialist deja cunoscut în studiul rechinilor fosili din România fiind acum un membru nou al comunității de exploratori. Îl felicit și așteptăm rezultatele cercetării. Cu siguranță vor fi surprinzătoare!”

„Sunt deosebit de onorat că National Geographic Society m-a desemnat câștigător în concursul pentru finanțarea unui proiect foarte important pentru cercetarea paleontologică din România. Consider că era absolut necesar, domeniul paleontologiei peștilor cartilaginoși fosili din România fiind de interes internațional major”, a declarat Nicolae Trif.