fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Medias

Programul REGIO susține îmbunătățirea calității vieții și a climatului urban din municipiul Mediaș

Programul REGIO susține îmbunătățirea calității vieții și a climatului urban din municipiul Mediaș

In urma cu un an si jumatate, pentru municipiul Medias, a fost semnat unul dintre cele mai mari contracte de finantare privind transportul public din orasele Regiunii Centru, in valoare totala de peste12 milioane euro, prin care se va moderniza sistemul de transport creat in 1989. Acesta a fost cel de-al treilea ca marime din Regiune. De aceasta data, municipalitatea beneficiaza de peste 5,6 milioane euro pentru modernizarea strazilor din Centrul istoric si reabilitarea Scolii Gimnaziale nr. 4, prin proiectul ”Imbunatatirea calitatii vietii si a mediului urban in municipiul Medias – II”, finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, care este gestionat de catre ADR Centru.

Contractul de finantare a fost semnat la sediul Primariei Medias de catre domnul Gheorghe Roman, primarul municipiului si de domnul Simion Cretu, director general Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in prezenta unor reprezentanti mass media din judetul Sibiu.

„Pentru noi, mediesenii, prioritatile de dezvoltare s-au centrat pe cresterea calitatii transportului si pe imbunatatirea conditiilor de viata. Ca atare, am depus mai multe proiecte spre finantare la ADR Centru, pentru a raspunde si cerintelor europene privind reducerea emisiilor poluante, dar si pentru a dovedi cetatenilor orasului ca fondurile europene pot asigura un climat urban potrivit pentru toti locuitorii. Preocuparile noastre au vizat domeniul social, de aceea vom investi in modernizarea infrastructurii educationale, acum la Scoala Gimnaziala nr 4, iar prin alte proiecte la Scoala Gimnaziala Ighisu Nou si in doua centre comunitare. De asemenea, ne dorim sa realizam un complex cu locuinte sociale colective, inclusiv cu utilitati moderne si vom amenaja un loc de joaca pe strada Baia de Nisip. Prin acest proiect vom moderniza si mai mult de 2 km din strazile adiacente Centrului istoric, vom moderniza sistemul de iluminat in zona Piata ”Regele Ferdinand I” si vom reabilita infrastructura edilitara din zona”, a declarat domnul Gheorghe Roman, primarul municipiului Medias.

Programul REGIO susține îmbunătățirea calității vieții și a climatului urban din municipiul Mediaș

Buget proiect si program finantare:

Fondurile alocate prin semnarea contractului, sunt disponibile prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritara 13.1, care finanteaza proiectele ce vizeaza ”sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale”. Proiectul contractat are o valoare totala de 28.842.032,07 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 22.779.460,29 lei, in cuantum de 98,00% din valoarea eligibila a proiectului (adica mai mult de 4,89 milioane euro).

Termen de finalizare proiect: Beneficiarul estimeaza ca proiectul va fi finalizat pana la 31.12.2023.

Programul REGIO susține îmbunătățirea calității vieții și a climatului urban din municipiul Mediaș

„La Medias se lucreaza deja la implementarea proiectului de imbunatatire a mobilitatii urbane prin modernizarea si extinderea traseelor de transport public electric, dar si implementarea unui sistem integrat de trafic, care vor sustine obiectivele Primariei Municipiului, ce vizeaza cresterea calitatii aerului si reducerea poluarii. Cetatea Mediasului a fost reabilitata anii trecuti, tot din fondurile POR, in perioada 2007-2013, si a atras deja un numar mare de turisti, iar imbunatatirea transportului public va fi un sprijin atat pentru turisti, cat si pentru locuitori. Acum, vorbim de contractarea proiectelor de amenajare urbana, a caror valoare totala cumulata este de peste 11 milioane euro. Acesta este primul contractat si vom mai avea investitii finantate prin Axa Prioritara 13, in vederea imbunatatirii calitatii vietii populatiei. Municipalitatea are depuse inca alte patru proiecte, care vor obtine finantare in cadrul Axei Prioritare 9 a POR 2014-2020, care sustine dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii, sprijinind regenerarea economica si sociala a comunitatilor defavorizate din mediul urban. In total, la Medias se vor investi peste 33,6 milioane euro, prin sapte proiecte depuse in cadrul Programului REGIO, din care mai mult de 22,8 milioane euro sunt fonduri europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Principalele activitati prevazute in proiect sunt:

Prin implementarea activitatii A: ”Reabilitare/modernizare Scoala gimnaziala nr. 4″, se doreste extinderea, modernizarea si dotarea materiala a acestei unitati de invatamant, inclusiv cu echipamente didactice si IT, pentru a crea conditiile optime desfasurarii cursurilor adecvate invatamantului primar intr-o locatie unica. Totodata, s-a avut in vedere crearea de facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, pentru a avea acces la toate activitatile educationale din incinta scolii. Reabilitarea Scolii nr. 4 Medias va contribui la cresterea calitatii invatamantului si a calitatii vietii elevilor din zona de impact, stimuland astfel frecventarea cursurilor si reducerea abandonului scolar.

Scopul investitiei este de a aduce cladirea la standardele de functionare moderne, prin refacerea salilor de clasa si dotarea acestora cu material didactic adecvat, refacerea salii de sport, refacerea instalatiilor sanitare, crearea unui spatiu pentru mediateca, a unuia pentru atelier de creatie, dar si de zone pentru servirea mesei, sau cele destinate cadrelor didactice si personalului administrativ. In curtea imobilului se vor amenaja spatii de joaca si de recreere.

In ceea ce priveste activitatea B: “Reabilitare/modernizare strazi centru istoric”, se propune modernizarea strazilor in Centrul istoric, modernizarea sistemului de iluminat in zona Piata ”Regele Ferdinand I”, modernizarea infrastructurii edilitare, realizarea de trasee si canale tehnice pentru cabluri, modernizarea zonelor pietonale, amenajarea spatiilor verzi existente si crearea de noi spatii verzi unde este posibil.

Etichete:

Recomandam sa citesti si