fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sănătate

PROCTOVEN: Se poate face colonoscopie fără discomfort sau durere

Colonoscopia reprezintă alături de Endoscopia digestivă superioară metoda de maximă eficiență diagnostica în momentul actual. Devansează net ca performanță ecografia abdominală, ce are o indicație relativă în evaluarea tubului digestiv și are o acuratețe mult superioară metodelor radiologice cu substanță de contrast (Irigografia sau Bariu pasaj .
În plus permite și o abordare terapeutică (polipectomii, hemostaza), iar în caz de diagnostic pozitiv al unei formațiuni tumorale, biopsia efectuată stabilește diagnosticul definitiv și orientează spre opțiunile terapeutice necesare. În mod firesc, nu există actualmente patalogie colorectala, indiferent de natura ei, fara o evaluare colonoscopica. Din acest motiv in tarile occidentale, colonoscopia reprezinta partea unor programe nationale de depistare precoce a cancerului colorectal, fiind practic obligatorie dupa varsta de 55 ani.
Această metoda se adreseaza tuturor persoanelor care au prezentat sau prezinta sange in scaun, celor care au alternanta diaree – constipatie sau au scazut in greutate nejustificat. Orice afectiune, indiferent de natura – benigna sau maligna, poate fi mult mai usor tratata daca este depistata precoce, iar colonoscopia are aceasta calitate. Dezavantajul principal -durerea- reprezinta, din nefericire, motivul lipsei de complianta al pacientului pentru acest tip de investigatie.
De aceea in cadrul CENTRULUI MEDICAL PROCTOVEN se prefera abordarea metodei cu anestezie de scurta durata, in prezenta medicului anestezist, cu maxim de confort pentru medicul gastroenterolog, fara nici o acuza dureroasa din partea pacientului.

Dr. Adrian Boicean

Medic primar boli interne

Medic specialist gastroenterolog

CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN

Etichete:

Recomandam sa citesti si