fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Primarul din Poiana Sibiului, față în față cu ministrul Educației

Acțiunea primarului din Poiana Sibiului, Adrian Iovi, este o reușită nu doar pentru elevii din comunele Poiana, Jina și Tilișca, ci pentru întregul sistem de învățământ din România.

În 10 martie 2022, primarul comunei Poiana Sibiului, Adrian Iovi și deputatul Bogdan Trif s-au deplasat la București, unde s-au întâlnit cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu secretarul de stat Ionel Florian Lixandru din cadrul aceluiași minister. Problema ridicată de primarul din Poiana Sibiului a fost aceea că Ordinul de ministru nr. 5.549/2021 nu mai prevedea posibilitatea modificării structurii anului școlar în funcție de specificul zonei și al unității de învățământ.

Domnul primar le-a explicat faptul că, încă din anii 1970, în Mărginimea Sibiului, în comunele Poiana, Jina și Tilișca, structura anului școlar a fost adaptată ținând cont de perioada de transhumanță, astfel încât să se preîntâmpine abandonul școlar.

Ministrul Educației a înțeles rapid situația și iată că, în Monitorul Oficial de joi, 31 martie 2022, a fost publicat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Educației nr. 5.549/2021 privind structura anului școlar 2021-2022 astfel că, după articolul 4, s-a introdus articolul 4.1, cu următorul cuprins: “În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climatice, de specificul zonei și al unității de învățământ, la solicitarea conducerii acesteia, consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate aproba modificări ale structurii anului școlar stabilite prin prezentul ordin”.

”Ocupația de bază a locuitorilor din Poiana Sibiului, Jina și Tilișca este păstoritul, activitate moștenită din generație în generație, dar fermele se găsesc în alte județe ale țării. În fiecare primăvară, începând cu luna mai, familii întregi părăsesc localitățile și se stabilesc, până în luna septembrie, acolo unde au fermele cu animale și terenurile agricole. Acesta este motivul pentru care am solicitat Ministerului Educației emiterea unui Ordin prin care, la cererea consiliilor de administrație ale școlilor, să se poată modifica structura anului școlar fără a schimba însă programa școlară. Elevii vor recupera în perioada vacanțelor și în zilele de sâmbătă. Îi mulțumesc, pe această cale, ministrului Educației, domnul Sorin Câmpeanu, și domnului secretar de stat Florian Lixandru pentru dialog și colaborare, concretizate prin emiterea Ordinului 3489/2022. Mulțumesc domnului deputat Bogdan Gheorghe Trif pentru susținere și implicare”,  explică Adrian Iovi, primarul comunei Poiana Sibiului.

”Îi mulțumesc domnului ministru Sorin Cîmpeanu și domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru pentru promptitudinea cu care au rezolvat o problemă importantă, pentru ca toți copiii din Mărginimea Sibiului să aibă șansa la educație. Îl felicit pe domnul primar al comunei Poiana Sibiului, Adrian Iovi, pentru perseverență, pentru dăruirea și dragostea cu care muncește, zi de zi, în beneficiul locuitorilor comunei Poiana Sibiului și ai Mărginimii! A dovedit, din nou, că este un lider care s-a implicat și a rezolvat o problemă importantă pentru comunitate. A fost o onoare pentru mine să imortalizez momentul în care un primar tânăr, la primul mandat, a știut să explice și să convingă doi oficiali guvernamentali importanți de necesitatea modificării și completării unui ordin de ministru, în beneficiul copiilor din Mărginimea Sibiului.”, a declarat deputatul Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu.

”Mă bucur că, împreună, am reușit să rezolvăm o problemă care ține de tradiția comunităților din Poiana Sibiului, Jina și Tilișca, dar și pentru alte comunități din țară! Felicitări domnului deputat Bogdan Trif pentru suport și domnului primar Adrian Iovi pentru implicare și perseverență! Întotdeauna, echipa Ministerului Educației va acționa în beneficiul elevilor”, a declarat Ionel Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

 

           

 

Etichete: