fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Primarii din județul Sibiu, parteneri ai Regiunii Gastronomice

Consiliul Județean Sibiu a implicat încă din 2018 primarii din județ în pregătirile legate de programul Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019. La o nouă întâlnire cu reprezentanții Consorțiului care gestionează Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 au fost convocate toate, primăriile din județ.

Scopul reuniunii a fost de a reaminti modalitățile în care ei pot contribui cu proiecte gastronomice asociate SRGE și de a-i încuraja să identifice producătorii locali care pot completa Cartea Gusturilor. „Ne dorim ca acțiunile care vor fi organizate în cadrul Programului SRGE 2019 să fie unele de calitate  și să aibă și o componentă educativă. Dacă știm să ne implicăm și să exploatăm titlul de Regiune Gastronomică Europeană, acest lucru poate să așeze județul Sibiu pe harta lumii. Ne dorim acest lucru, ne dorim să ne arătăm potențialul gastronomic, încă insuficient  valorificat, și vă invităm să fiți parteneri în acest program, pentru că doar împreună putem face lucruri frumoase, evenimente de ținută, cu accent pe produse locale. Acest Program ne oferă șansa de a evidenția județul Sibiu și a aduce dezvoltare economică prin exploatarea a ceea ce deja avem aici în județul nostru, cu producătorii locali pe care îi avem”, a precizat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Daniela Cîmpean a prezentat și persoanele de legătură pentru SRGE din cadrul Consiliului Județean Sibiu pentru UAT-urile din fiecare zonă etno-geografică din județ, inclusiv pentru identificarea structurilor de ospitalitate ce doresc să intre în programul Cartea Gusturilor, respectiv Mic Dejun Sibian, cu condiția de a introduce în meniurile lor produse locale. Cartea Gusturilor cuprinde în prezent peste 60 de structuri, dar se dorește includerea mai multor unități din județ, în publicațiile trimestriale următoare. În ce privește evenimentele,  președinta CJ a subliniat importanța unor acțiuni de calitate – care pun în centru produsele locale, identitatea gastronomică locală și componenta educativă – și a prezentat o listă de verificare cu  principii de bună practică SRGE, pe care primăriile să le aibă în vedere pentru acțiunile pe care le propun. Primarii sunt așteptați să completeze Programul SRGE 2019 cu proiecte locale, care pot primi sprijin financiar și din partea Consiliului Județean Sibiu prin intermediul unui instrument dedicat gastronomiei, reprezentat de Agenda comunității. Pe lângă finanțare, sprijinul pe care Consorțiul îl oferă primăriilor constă și în promovarea evenimentelor locale în măsura în care acestea corespund cerințelor programului, promovare care va direcționa turiștii spre mediul rural.

Eugen Iordănescu, desemnat de Consorțiu să coordoneze  Programului SRGE 2019, i-a informat pe cei prezenți despre seria de evenimente care vor marca lansarea Programului SRGE 2019. Este vorba despre Gusturile iernii, desfășurate în perioada 11 – 16 februarie, când județul Sibiu va prelua titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2019. Cu acest prilej va fi lansat conceptul de ”bucătărie regională” reprezentată în județul Sibiu de ”bucătăria ciobănească”.

 

 

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si