fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Sibiu

Primăria cumpără Fabrica de Cultură. Suma este uriașă.

În unanimitate, fără ezitare și cu mândria că decid viitorul cultural al Sibiului, consilierii locali au votat pentru cumpărarea, de către Primărie, a ”Fabricii de Cultură” cu fabuloasa sumă de 5.290.000 de euro, plus TVA. Fără studiu de oportunitate și fără vreo dezbatere publică, măcar de ochii lumii. Constantin Chiriac însuși a venit la ședința din 27 iulie, pentru a se convinge că politicienii locali au înțeles cât de importantă este investiția. Pentru oraș, desigur. Și pentru Festivalul Internațional de Teatru, care a devenit un brand al Sibiului.

Consilierii au fost convinși

Proiectul de hotărâre ar fi trebuit aprobat cu o lună în urmă, însă a fost retras de pe ordinea de zi ”pentru a fi studiat mai bine”. Explicația neoficială a amânării votului este, însă, refuzul masiv al consilierilor de a aproba alocarea unei asemenea sume. Între timp, membrii legislativului sibian au fost convinși, de șefii lor de partid, că Fabrica de Cultură merită toți banii. Pragmatici, politicienii au realizat că acest vot le va aduce numai beneficii de imagine (cel puțin), apărând în ochii electoratului drept promotori ai culturii. Pe de altă parte, prezența în sala de ședință a directorului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, le-a risipit orice urmă de îndoială privind cheltuirea eficientă a banului public. În plus, primarul Astrid Fodor, inițiator al proiectului de hotărâre, le-a dat asigurări că totul este ”corect și legal”.

Unanimitate

În ședința din 27 iulie, Consiliul Local a aprobat în unanimitate participarea Primăriei Sibiu la licitația publică din 1 august, organizată de CITR Filiala Cluj SPRL, în calitate de administrator judiciar al SC Construcții SA (aflată în reorganizare), pentru vânzarea activului ”Amplasament Teatru”. Aflat pe strada Triajului nr. 1, imobilul se compune din teren intravilan în suprafața de 34.000 mp și construcții de tip industrial. Activul s-a vândut împreună cu anumite bunuri mobile/echipamente încorporate.

Ce au votat consilierii

Hotărârea adoptată de Consiliul Local în 27 iulie 2023 conține 17 articole. Redăm câteva dintre ele:

Art.1 – Se aprobă participarea Municipiului Sibiu la licitaţia publică organizată în vederea achizitionării imobilului – teren cu construcții “Fabrica de Cultură”, situat în Sibiu, str. Triajului, nr. 1 – 3, identificat în CF 125901 Sibiu, nr. cad. 125901 , 125901-C1 , 125901-C2, 125901-C3, 125901-C4, 125901-C5, 125901-C6, în suprafaţă totală de 34.000 mp, inclusiv bunurile mobile reprezentate de rezervorul de apă cu grupul de pompare incendiu, 5 poduri rulante situate în interiorul şi exteriorul incintei care deservesc proiectelor culturale.

Art.2 – Se aprobă ca imobilul să fie utilizat cu destinaţia de “Fabrica de Cultură “, dar şi pentru dezvoltarea ulterioară de proiecte de interes public local, cum sunt: ateliere, spaţii de depozitare şi spaţii funcţionale conexe, necesare Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu, Teatrului pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu, Casei de Cultură a Municipiului Sibiu .

Art.3 – Se aprobă preţul de 5.290.000 euro plus TVA, pentru achiziţionarea întregului imobil – construcţii şi teren, inclusiv bunurile mobile, ca limită maximă a preţului oferit. Oferta peste valoarea maximă aprobată este considerată fără mandat.

Art.4 – Se aprobă ca plata imobilului să se facă în lei, la cursul euro stabilit de către B.N.R. la data facturării.

Art.5 – Se aprobă constituirea garanţiei de participare la licitaţie în valoare de 10% din preţul de pornire, fără TVA, care reprezintă avansul din preţul total de adjudecare al imobilului, prin emiterea scrisorii de garanţie bancară, sub condiţie suspensivă raportată la obligaţia S.C. Construcţii S.A. de a repoziţiona cele 3 amprente de teren astfel încât rezervorul de apă să fie inclus în CF 125901 Sibiu.

Art.6 – Se aprobă ca diferenţa de preţ din contravaloarea imobilului – teren şi construcţii menţionat anterior, inclusiv bunurile mobile, să se achite în cel mult 8 luni de la data şedinţei de licitaţie în care au fost adjudecate bunurile. Diferenţa de preţ din contravaloarea imobilului teren va fi redusă cu contravaloarea obligaţiilor neîndeplinite de S.C. Construcţii S.A., conform caietului de sarcini şi a regulamentului licitaţiei publice, iar suma va fi eliberată doar după constatarea îndeplinirii acestora de către Municipiul Sibiu, printr-un proces-verbal.

”Un pol cultural universal”

Cumpărând Fabrica de Cultură, Primăria preconizează venituri de aproximativ 3 milioane de lei  din organizarea de evenimente. În plus, va economisi cele 530.000 de lei/an pe care Teatrul ”Radu Stanca” le plătea drept chirie. ”Fabrica de Cultură este un proiect important şi un potenţial generator de venituri suplimentare provenite din organizarea de evenimente (cultural-artistice, sociale si educaționale”, se arată în raportul de specialitate al Primăriei. Și argumentele continuă: „fără spaţiul dezvoltat de Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu la Fabrica de Cultură, care a devenit în timp un pol cultural universal, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu nu ar fi putut ajunge, printre cele mai apreciate şi valoroase festivaluri de artele spectacolului din lume. Graţie experienţelor cumulate, pe parcursul a treizeci de ani, ale Festivalului lnternational de Teatru de la Sibiu, Teatrului National Radu Stanca Sibiu, Scolii de Teatru și Management Cultural, Bursei de Spectacole de la Sibiu, acest obiectiv va deveni o investiţie culturală fundamentală, nu numai pentru Sibiu şi regiune, dar şi pentru România şi Europa”.