fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Preşedintele IICCMER la Sibiu: “Răul totalitar este încă prezent în lumea noastră”

Preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), prof. univ. dr. Daniel Şandru, a fost prezent vineri, 15 aprilie, la Sibiu, unde a susţinut o prelegere cu tema „Răul totalitar şi pedagogia memoriei”. Evenimentul a avut loc în Aula „Avram Iancu” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, unde au participat la dezbateri rectorul universităţii sibiene, prof. univ. dr. Sorin Radu, directorul-adjunct al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, Mioara Anton, Preşedintele Pen Club România, Radu Vancu, şi decanul Facultăţii de Litere şi Arte din cadrul ULBS şi moderatorul dezbaterilor, profesorul Dragoş Varga.

„O trădare a umanităţii”

După o scurtă prezentare a IICCMER şi a proiectelor sale, profesorul Daniel Şandru a subliniat importanţa cunoaşterii răului produs în istoria României de totalitarismul comunist şi nu numai, pentru ca generaţiile actuale de tineri să ştie ce s-a petrecut în timpul acestor regimuri, iar ţara noastră să fie ferită de a mai avea astfel de tragedii.

„Totalitarismul, ca să aduc în atenţie o idee de-a lui Elie Wiesel, înseamnă o trădare a umanităţii şi cred că, în zilele din urmă, de o lună şi mai bine, vedem că răul totalitar este încă prezent în lumea noastră, într-o lume care, de altfel, părea foarte aşezată, deşi existau anumite tensiuni între Vest şi Est, între Occient şi ceea ce a însemnat pentru multă vreme răul totalitar în preajma noastră, şi nuame fosta URSS, actuala Federaţie Rusă”, a spus Daniel Şadru.

Preşedintele IICCMER a anunţat semnarea protocolului cu ULBS în privinţa facilitării deschiderii unei filiale la Sibiu a instituţiei pe care o conduce. Anul acesta, IICMER ar trebuie să aibă cinci filiale în ţară, la Sibiu, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. De asemenea, Daniel Şandru a adresat invitaţia studenţilor prezenţi în sală de a se înscrie la universitarea de vară de Râmnicu-Sărat, locul unde IICCMER doreşte reabilitatea clădirii fostei puşcării comuniste de aici şi investighează posibilile crime ale regimului comunist în această cumplită închisoare.

După prelegerea preşedintelui IICCMER au urmat dezbateri legate de această temă de interes pentru societatea românească, în contextul actual al războiului din Ucraina, unde regimul lui Putin omoară oameni nevinovaţi.

Daniel Şandru este profesor universitar, politolog, publicist. A fost manager interimar al Operei Naţionale din Iaşi, secretar de stat-coordonator al Programului Centenar România, autor al mai multor cărţi şi articole de specialitate.

Etichete:

Recomandam sa citesti si

Stiri din aceeasi categorie