fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Premierul: Vom încerca să producem vaccinul anti-Covid în România

Premierul: Vom încerca să producem vaccinul anti-Covid în România

România vrea să producă vaccin anti Covid-19, ca să nu mai depindă de capacitatea de producție a firmelor externe. Florin Cîțu a declarat că a avut un schimb de informări cu reprezentanți ai Comisiei Europene, pe care i-a anunțat că România are capacitatea de a produce vaccinuri împotriva noului coronavirus la Institutul Cantacuzino. Șeful Guvernului a făcut acest anunț, sâmbătă, după ce s-a vaccinat cu a doua doză împotriva Covid-19.

”Am avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom face un lucru mult mai bun. Vom încerca să producem vaccinul în România la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unor întrebări adresate de Comisia Europeană, și ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Vom vedea ce vaccin va fi produs, dar asta este varianta pe care mergem noi.” – a spus Cîțu.

Premierul: Vom încerca să producem vaccinul anti-Covid în RomâniaEl a fost întrebat de jurnaliști dacă România ar putea adopta modelul Ungariei și să cumpere vaccin anti Covid din China sau Rusia.  Răspunsul lui Florin Cîțu a fost scurt: ”Nu.”

De asemenea, întrebat când ar putea România să fie capabilă să producă un astfel de vaccin, Cîțu a mai spus că, deocamdată, Guvernul așteaptă răspunsul oficialilor europeni.

”Am fost întrebați dacă dorim, dacă avem capacitatea, și am zis că da. Am pus datele pe masă, așteptăm acum răspunsul Comisiei Europene în acest sens.” – a mai spus premierul.

Înființat în 1921, Institutul Cantacuzino a fost cel mai mare producător de seruri și vaccinuri din Europa de Sud-Est. Specialiștii care au lucrat aici au ajutat la eradicarea variolei, o boală virală gravă, care a omorât sute de milioane de oameni pe tot globul.

Pe linia de producţie a Institutului s-au aflat peste 300 de produse, între care Polidin sau Cantastim. Acesta din urmă stimula organismul să se apare de unele forme de cancer.

În 2010, Agenţia Naţională a Medicamentului a retras autorizaţiile de producere şi vânzare a oricărui tip de vaccin, întrucât institutului îi expirase standardul de fabricație. A fost momentul în care România a pierdut patru vaccinuri importante: BCG, antigripal, antirabic și antitetanic.

De atunci, cumpărăm din străinătate. Doar campania de vaccinare antigripală ne costă 45 de milioane de lei pe sezon.

Dacă v-a plăcut articolul nostru vă invităm să ne citiți pe starsibian.ro

Etichete: