fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Premiera „Spărgătorul de nuci” se dansează cu casa închisă

Teatrul de Balet Sibiu dansează cu casa închisă, pe 20, 21 și 22 noiembrie 2023, premiera de balet clasic „Spărgătorul de nuci”, în coregrafia lui Valentin Barteș. Spectacolul va avea loc în Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu”, începând cu ora 19:00.

Toate cele 2.000 de bilete puse în vânzare în luna iulie a acestui an au fost vândute. Reprezentația din 20 noiembrie îi are în distribuție, în rolurile principale, pe Candela Nieto (Clara), Henrique Ferreira (Fritz), Lazaro Ortega (Spărgătorul de nuci), Ayaka Nagai (Regina Dulciurilor), Miguel Teixeira (Prințul).

Poveste magică

Acest balet clasic în două acte, unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet ale iernii, spune povestea plină de magie, grație și eleganță a Clarei și a Spărgătorului de nuci. Povestea se bazează pe povestea lui E.T.A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor”. Premiera a avut loc pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinsky. Coregrafia originală a spectacolului îi aparține lui Lev Ivanov, pe muzica lui P.I. Ceaikovski. Pentru spectacolul de la Sibiu, costumele sunt create de Carmen Siminie, iar decorurile de Ionuț Răuleanu.

Matineu sold out

În cadrul evenimentului Classic Junior Experience, Spectacolul „Spărgătorul de nuci” este prezentat pentru 500 de copii, la matineu, în cadrul evenimentului Classic Junior Experience, organizat de Asociația Culturală Play. Matineul va avea loc luni, 20 noiembrie, începând cu ora 11:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu și este, de asemenea, sold-out.

Coregraful Valentin Barteș

Valentin Barteș (coregraf) este absolvent al Școlii Naționale de Balet din Cluj-Napoca (1993). Tatăl său, Emilian Barteș, prim-solist al Operei Române din Cluj-Napoca, i-a fost și principalul profesor. Pe când era încă elev, Valentin Barteș a obținut patru medalii de aur la Concursul Național de Balet al României. După absolvire, în 1993, s-a alăturat Operei Naționale Române din Cluj-Napoca ca solist. Din 1994 până în 1996, a dansat ca solist la Teatrul Național de Balet din Zagreb și la Teatrul Național de Balet din Split. În 1995 a primit Premiul Anului pentru rolul Nurali în producția „Fântâna din Bakhchisaray” la Teatrul Național de Balet din Split. În perioada 1992-1998 a dansat ca artist invitat la Westchester Ballet Company din New York, SUA, în producțiile anuale ale acesteia cu „Spărgătorul de nuci”. În 1996 Valentin Barteș s-a mutat în Japonia și a început o carieră de artist și coregraf independent. Repertoriul său include roluri principale în balete precum „Lacul Lebedelor”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Baiadera”, „La Fille mal gardée”, „Coppelia”, „Raimonda”, „Cenușăreasa”, „Paquita”, „Noaptea Valpurgiei”, „Carmen”, „Spărgătorul de nuci”, „Fântâna din Bakhchisaray”, „Requiem”, „Sylvia”, „La Sylphide”, „Esmeralda”, „Les Patineurs” și multe altele. În 1999, a primit medalia de argint la categoria Pas de deux la concursul Tokyo Shimbun Ballet Competition. În 2005 a fondat Valentino Dance Center în Tokyo, Japonia, o asociație de dansatori profesioniști care oferă cursuri, ateliere și spectacole de dans de calitate atât în Japonia, cât și în străinătate. Printre producțiile, pe care le-a coregrafiat și produs se numără „Fântâna din Bakhchisaray”, „Spărgătorul de nuci”, „Lacul lebedelor”, „La Fille mal gardée”, „Noaptea Valpurgiei”, „Suita țigănească”, „Carmen”, „Baiadera”, „Don Quijote”, „Requiem”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Raimonda”, „Coppelia”, „Rapsodia română”, „Giselle”, „Dansul Polovetsian”. În 2009 a activat ca maestru de balet și coregraf rezident al Teatrului de Balet Sibiu din Sibiu, România, unde a coregrafiat, și a produs numeroase producții.

Printre proiectele inițiate și în care a fost implicat în ultimul deceniu se numără: co-fondator și coregraf la Interdanza-Giappone Ballet Project din Livorno, Italia, Festivalul Internațional de Balet pentru Tineret din Sicilia, Grand Caribbean Ballet Festival, Mexic, International Ballet & Contemporary Dance Festival, New-Delhi, India, membru permanent al juriului și maestru profesor la Concursul Passion du Ballet a Kyoto din Kyoto, Japonia, fondator și director artistic al Concursului Internațional de Balet și Dans Contemporan Domenico Modugno și al Seminarului Internațional de Balet din Bari, Italia. Printre cele mai recente coregrafii realizate de Valentin Barteș se numără producția „Frumoasa din pădurea adormită” (Vakhtang Chabukiani Tbilisi Ballet Art State School), „Coppelia” și spectacolul de gală care include punerea în scenă a „Dansurilor Polovetsiane” și „Samson și Dalila” pentru stagiunea 2015-2016 (Cairo Opera House, Egipt), spectacolul „Coppelia” în anul 2017 (Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet din Buryat, Rusia), „Baiadera” în anul 2018 (Cairo Opera House, Egipt). În calitate de maestru de balet și coregraf invitat, Valentin Barteș a colaborat de asemenea cu: State Ballet of Georgia din Tbilisi în 2016, Ballet de Jalisco, Guadalajara, Mexic, în sezonul 2016-2017 și Opera Națională și Baletul din Vietnam, Hanoi. Pe lângă faptul că este coregraf și predă în întreaga lume, Valentin Barteș este în prezent președintele Asociației Culturale Bell Art.

Caseta artistică a spectacolului „Spărgătorul de nuci”

Premieră de balet clasic

COREGRAFIA: Valentin Barteș

MUZICA: P.I. Ceaikovski

COSTUME: Carmen Siminie

DECORURI: Ionuț Răuleanu

Distribuție 20 noiembrie 2023

Actul 1

Clara: Candela Nieto Fritz: Henrique Ferreira Domnul Stahlbaum: Miguel Teixeira

Doamna Stahlbaum: Sara Zanzon

Regele Zăpezii: Nathaniel Lillington

Regina Zăpezii: Iku Okura Servitorii: Luminița Bivol, Kenichi Murata

Păpușa Turc: Guido Sarnataro

Părinții: Camille Texier, Valentin Le Page, Tereza Dragomir, Lazaro Ortega, Ludovica Tontodonati, Mattia Longhitano

Copiii: Vasco Yu Belo, Pedro Marques, WiIliam Davolls, Remi Nakano, Laura Trabalon, Michaela Gobas

Drosselmeyer: Răzvan Iacob

Păpușa Arlechin: Nathaniel Lillington

Colombina: Hana Saito Regele Șobolan: Sayron Pereira

Șobolanii: Henrique Fereira, Vasco Yu Belo, Pedro Marques, Guido Sarnataro, Mattia Longhitano, William Davolls

Soldații: Valentin Le Page, Miguel Teixeira, Tereza Dragomir, Bella Gilligan, Laura Trabalon, Maria Trabalon

Spărgătorul de nuci: Lazaro Ortega

Fulgii de zăpadă: Machi Goto, Hana Saito, Sara Zanzon, Alba Fernandez, Beatriz Reis, Monica Viqueira, Chisato Inoko, Ludovica Tontodonati, Camille Texier, Marta Parise

Actul II

Regina Dulciurilor: Ayaka Nagai;

Prințul: Miguel Teixeira

Dans spaniol: Alba Fernandez, Pedro Marques Dans arab: Soliști: Sayron Pereira, Maria Trabalon
Ansamblu: Ludovica Tontodonati, Marta Parise, Laura Trabalon, Monica Viqueira

Dans chinezesc: Vasco Yu Belo, Beatriz Reis, Milei Lee

Dans rusesc: Guido Sarnataro, Michaela Gobas, Kenichi Murata, Luminița Bivol Pastorală: Iku Okura, Camille Texier, Machi Goto

Valsul florilor: Machi Goto, Hana Saito, Sara Zanzon, Alba Fernandez, Beatriz Reis, Monica Viqueira, Chisato Inoko, Ludovica Tontodonati, Camille Texier, Marta Parise, Tereza Dragomir, Bella Gilligan

Etichete: