Prefectura explică birocrația în cazul drumului surpat, de la Săcel. Cum poate.
Incredibil! Chiar astăzi, la o zi de la publicarea articolului „Drum surpat de 3 săptămâni. Prefectul are alte priorități”, începe perioada de evaluare a pagubelor produse de surparea drumului național DN1, în zona kilometrului 326+200, de lângă satul Săcel. Asta ne anunță Prefectura Sibiu, într-un „drept la replică” transmis cu mare promptitudine tuturor jurnaliștilor din Sibiu, deși articolul a fost redactat și publicat exclusiv de Star Sibian.
Ne prinde toamna cu drumul surpat
Din expunerea cronologică a actelor administrative întocmite la nivelul Prefecturii, ar trebui, probabil, să apreciem ”viteza” de reacție a autorităților. Într-un timp record, de 10 zile de la informare, s-a reușit emiterea ordinului de prefect pentru convocarea comisiei ”de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteorologice nefavorabile”. Aceasta are la dispoziție 30 de zile să analizeze situația, adică până în 12 august. ”La finalizarea evaluării pagubelor, Comisia va întocmi procese verbale de evaluare a pagubelor pentru fiecare instituție reprezentată”, precizează Prefectura. În ritmul clasic de lucru al funcționarilor publici, reparațiile la drum vor începe, cel mai probabil, la toamnă.
Cine și când a semnat Ordinul de prefect?
I-am solicitat purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului să ne transmită și Ordinul de prefect nr. 354, ”emis și transmis în data de 10.07.2023”, care stabilește că ”perioada pentru desfășurarea activității Comisiei este 12.07.2023 – 12.08.2023”. Ordinul indicat nu este publicat pe site-ul sb.prefectura.mai.gov.ro, fiind foarte proaspăt (ultimul ordin de prefect publicat pe site este din 29 mai). Cel mai probabil, acest document este semnat de subprefectul Daniel Moșin, singurul din conducerea Prefecturii care se află, în această săptămână, la serviciu. Conform agendei de lucru publicată pe site-ul instituției, prefectul Mircea Crețu și subprefectul Sebastian Șebu sunt în concediu.
Până la publicarea acestui articol (ora 15:08) nu am primit documentul solicitat prin e-mail, în această dimineață, la ora 10:02.
Publicăm, în continuare, ”dreptul la replică” transmis de Mădălina Ivașcu, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului – Județul Sibiu, căreia îi reamintim că niciodată nu se pune virgulă între subiect și predicat și că forma corectă a adjectivului pronominal utilizat în finalul comunicatului este ”nicio”.
Drept la replică
Referitor la articolul „Drum surpat de 3 săptămâni. Prefectul are alte priorități”, apărut în publicația Star Sibian, în data de 11.07.2023, facem următoarele precizări:
În data de 30.06.2023, vineri, a fost înregistrat Raportul de informare cu privire la surparea produsă pe DN1, în zona kilometrului 326+200, lângă localitatea Săcel, din cauza cantităților mari de precipitații (cod portocaliu și cod roșu de precipitații transmise).
În data de 03.07.2023, luni, Instituția Prefectului – Județul Sibiu a solicitat tuturor instituțiilor cu abilități în acest sens, să desemneze câte o persoană pentru constituirea prin Ordin de prefect a Comisiei de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteorologice nefavorabile (precipitații abundente). Solicitarea a avut ca termen data de 04.07.2023, ora 16:00.
În data de 05.07.2023, a fost emis Referatul de emitere Ordin de prefect.
Menționăm faptul că la nivelul Instituției Prefectului – Județul Sibiu sunt constituite mai multe comisii pentru evaluarea pagubelor produse de cantitățile mari de precipitații din mai multe unități administrativ teritoriale din județul Sibiu.
Astfel că, Ordinul de prefect nr. 354, a fost emis și transmis în data de 10.07.2023.
Perioada stabilită prin Ordinul de prefect pentru desfășurarea activității Comisiei este 12.07.2023 – 12.08.2023.
Evaluarea pagubelor în teren se va efectua începând cu data de 12.07.2023, conform calendarului stabilit.
La finalizarea evaluării pagubelor, Comisia va întocmi procese verbale de evaluare a pagubelor pentru fiecare instituție reprezentată.
Menționăm faptul că pentru fiecare eveniment de această natură există un parcurs precis stabilit de lege, care trebuie urmat obligatoriu, în totalitate. Reparațiile nu pot fi efectuate decât după îndeplinirea tuturor formalităților, până atunci administratorul drumului având obligația de a semnaliza corespunzător și de a pune în siguranță porțiunea de drum afectată.
În ceea ce privește concediul domnului prefect precizăm faptul că, în această perioadă, atribuțiile domniei sale au fost preluate de către domnul subprefect Daniel Moșin, neexistând sincope de nici o natură în procesul de luare a deciziilor.
Mădălina Ivașcu,
Purtător de Cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu
E-mail: presa@prefecturasibiu.ro