fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

FOTO- Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit anul acesta la Sibiu în condiţii speciale

FOTO- Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit anul acesta la Sibiu în condiţii speciale

Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit anul acesta la Sibiu în condiţii speciale, dată fiind situaţia sanitară din ţară cauzată de pandemia cu virusul Sars-Cov 2. Pentru a respecta măsurile impuse de autorităţi în această perioadă de stare de alertă naţională, slujba sfinţirii apei nu a mai fost oficiată, aşa cum era obiceiul, în Piaţa Mare din Sibiu, unde toţi preoţii de la bisericile din oraş veneau împreună cu enoriaşii pentru a participa la sfânta slujbă şi a primi aghiazma mare. Un număr limitat de credincioşi a participat anul acesta atât la Sfânta Liturghie cât şi la slujba de sfinţire a aghiazmei mari, pentru a se respecta distanţarea fizică şi celelalte măsuri de siguranţă sanitară.

FOTO- Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit anul acesta la Sibiu în condiţii specialeSfânta Liturghie din ziua Botezului Domnului, sărbătoare numită şi Epifania sau Dumnezeiasca Arătare, a fost oficiată în Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, cadre didactice de la facultatea menţionată şi slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a locaşului de cult, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

FOTO- Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit anul acesta la Sibiu în condiţii speciale

Harul Duhului Sfânt

Slujba de sfinţire a aghiazmei mari a fost oficiată pe un podium amenajat pe treptele Catedralei mitropolitane, pentru ca toţi cei prezenţi să participe la această rânduială liturgică unică în cultul ortodox, o alcătuire de o profunzime teologică aparte. Peste 3000 de sticle de 0,5 litri, un butoi de 1000 de litri şi două butoaie de 500 de litri au fost pregătite pentru a fi sfinţite şi împărţite la final credincioşilor.

În cuvântul de învăţătură de la final, IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat unicitatea acestei mari sărbători a creştinătăţii şi i-a îndemnat pe credincioşi să guste aghiazma mare şi să stropească locuinţele şi bunurile cu ea, pentru a primi binecuvântarea cerească în această zi de mare praznic, când cerul se pogoară pe pământ pentru a-l sfinţi.

FOTO- Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit anul acesta la Sibiu în condiţii speciale

„Măreţia acestei sărbători este exprimată prin rânduiala săvârşită astăzi. Este singura dată în an când Sfânta Liturghie nu se termină în biserică, ci se continuă afară, la sfinţirea apei şi încheierea Sfintei Liturghii se face acum. Acest praznic arată iubirea nemărginită a lui Dumnezeu faţă de oameni. Este o sărbătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că El a primit Botezul de la Ioan, intrând în apa iordanului, dar este şi o sărbătoare a Preasfintei Treimi, pentru că ea se şi numeşte Epifania sau Arătarea Domnului. Botezându-Se Mântuitorul în apa Iordanului, fiind El Fiul lui Dumnezeu, glasul Tatălui a confirmat mesianitatea, dumnezeirea Sa prin cuvântul: «Acesta este Fiul Meu Preaiubit întru care am binevoit», iar Duhul Sfânt în chip de porumbel S-a pogorât peste El, arătându-se astfel cele trei Persoane ale Sfintei Treimi: Fiul în apă, Dumnezeu-Tatăl în ceruri şi Duhul Sfânt coborând în chip de porumbel peste El. (…) Duhul Sfânt S-a pogorât acum şi asupra acestei ape, asupra acestei materii şi a transformat-o, a schimbat-o. Nu şi-a schimbat alcătuirea ei, însuşirile ei, ci firea ei, aşa cum se spune în slujba de sfinţire. Înseamnă că apa care a primit de la Dumnezeu însuşirea de a fi susţinătoare a vieţii, cea care ne ajută la curăţie, la sănătatea noastră trupească, devine acum, prin schimbarea finalităţii, purtătoare de har, sfinţitoarea noastră, a trupului şi a sufletului, a caselor noastre şi a toată agonisita. Duhul Sfânt ocroteşte, păzeşte, de aceea fiecare am primit stropirea cu această apă, nu repetând botezul, ci am fost şi noi făcuţi părtaşi acestei bucurii de a ne împărtăşi cu harul Duhului Sfânt pogorât peste ape”, a subliniat ierarhul.

Sărbătoarea s-a încheiat cu citirea rugăciunii speciale pentru încetarea pandemiei cu virusul Sars-Cov 2 şi cu împărţirea apei sfinţite în condiţii de siguranţă sanitară.

Etichete:

Recomandam sa citesti si