fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Naţional

Poliţiştii și procurorii, instruiți să identifice infracțiunile motivate de ura împotriva LGBTI

Peste 300 de polițiști și procurori din țară au participat, în ultimele șase luni, la sesiuni de formare în cadrul proiectului „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenţei CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen”. Proiectul este implementat de Asociaţia ACCEPT și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2023. Finanțarea, în valoare de 937.819 euro, este oferită de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare Locală.

Sesiunile au fost organizate în scopul îmbunătăţirii nivelului de înţelegere de către specialiştii din instituţiile de aplicare a legii a nevoilor şi problemelor specifice cu care se confruntă victimele LGBTI ale infracţiunilor motivate de ură. Totodată, tematica cursurilor a vizat modalităţi eficiente de identificare şi investigare a acestor infracţiuni. În mod concret, un subiect de interes major a fost cel al abordării centrate pe victimă în investigarea cauzelor având ca obiect infracţiuni motivate de ură, în cadrul celor 16 sesiuni de formare fiind prezentată cazuistică în domeniu”, se arată în comunicatul de presă remis de Parchetul General.

România a fost obligată, printr-o hotărâre CEDO, să implementeze de urgență o reformă a sistemului de investigare şi anchetă a infracţiunilor motivate de ură. ”Necesitatea formării sistematice a forţelor de ordine şi a magistraţilor este indicată în deciziile Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, în cadrul monitorizării executării hotărârii CEDO în cauza MC şi AC împotriva României (2016), prin care s-a solicitat României implementarea de urgenţă a unei reforme a sistemului de investigare şi anchetă a infracţiunilor motivate de ură”, explică Parchetul General.

Etichete:

Recomandam sa citesti si