fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Politica

PNL și Raluca Turcan încearcă să-și ascundă greșeala de suprataxare a contractelor part-time printr-un furt de inițiativă legislativă (C.P.)

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că PNL și PSD au reușit să adopte în 2022 Ordonanța 16, care introduce o taxare suplimentară a contractelor part-time, cu CAS și CASS la valoarea întreagă a salariului minim pe economie. Toată țara știe cât de proastă a fost această măsură, acesta fiind și motivul pentru care atât presa, opinia publică, dar și opoziția au criticat această decizie lipsită de rațiune.

Atunci însă când lucrurile se pot agrava, PNL nu scapă niciun prilej să o facă. După ce a făcut un rău enorm prin introducerea suprataxării salariilor pe normă parțială, prin OUG 16 din 2022, o ordonanță extrem de criticată de comunitatea de afaceri, de sindicate și mai ales de angajați, PNL vrea să-și repare imaginea printr-un furt. Un furt de inițiativă legislativă care, speră PNL, ar trebui să anuleze eforturile USR de aproape un an de a opri una dintre cele mai proaste decizii ale coaliției PSD-PNL în materie de muncă și taxare.

USR a fost consecvent declarațiilor și criticilor aduse OUG 16/2022 și a făcut eforturi mari pentru a opri dezastrul contractelor part-time creat de PNL și PSD: sesizare la CCR, mai multe amendamente de eliminare a suprataxării, începând cu 1 septembrie 2022, dar și o inițiativă legislativă, în decembrie 2022, acesta fiind un proiect de lege care a fost gândit să repare ceea ce Raluca Turcan și colegii de partid au votat cu toate mâinile în Guvern sau în Parlament.

Poate că și-a dat seama cât de mare a fost eroarea votată sau poate că i-a fost teamă de opinia publică, de criticile antreprenorilor și cele ale angajaților, dar cea mai proastă idee care i-a venit președintei PNL Sibiu, Raluca Turcan, a fost să încerce să depună propriul proiect de lege pentru eliminarea suprataxării pe care PNL o votase în 2022 cu două mâini, încercând să-l dea la o parte pe cel al USR. Așa cum ne-am obișnuit deja, parlamentarii PNL au început să-și joace rolul de combinatori și să promoveze proiectul lui Turcan în fața celui al USR, mai întâi în comisii, apoi în plen.

Reamintim că datele statistice privind evoluția contractelor part-time și a celor întregi, după intrarea în vigoare a OUG 16 de anul trecut  arată și mai clar cât de mare a fost răul făcut de PNL – PSD. A scăzut masiv numărul total de contracte, prin dispariția a zeci de mii de contracte parțiale, fără ca ele să se regăsească integral în contracte noi de muncă, cu normă întreagă. În acest fel, bugetul statului a fost privat de venituri, un efect pe care guvernanții l-ar fi putut anticipa dacă țineau cont de analizele și informațiile venite din economie.

Din acest motiv, USR va continua să se lupte pentru a impune propriul proiect de lege, care face dreptate într-un domeniu care are implicații uriașe în societate și în economie, cel al taxării salariaților.