fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

PETIȚIE: Protejați industria performantă din România!

Link petiție: https://www.petitieonline.com/nu_distrugeti_industriile_competitive_din_romania

Stimate domnule Prim-ministru,

Camerele de Comerţ şi Industrie din România, în numele întreprinderilor mari și foarte mari din România, în calitatea noastră de susţinători şi apărători ai Comunităţii de Afaceri în raport cu autorităţile publice, vă adresăm cu respect şi consideraţie următoarea scrisoare deschisă:

 

PROTEJAŢI INDUSTRIA PERFORMANTĂ DIN ROMÂNIA!

Întreprinderile mari şi foarte mari au cea mai mare contribuţie la investiţiile străine directe din România, au cele mai mari investiţii în cercetare-dezvoltare şi au implementat sisteme performante de eficienţă energetică. De asemenea, cea mai mare parte a exporturilor ţării sunt realizate de către întreprinderi din această categorie.

Schimbarea repetată şi imprevizibilă a modului în care Guvernul încearcă să reechilibrze piaţa energetică din Romania a creat un pericol serios de reducere sau relocare a activităţii industriale competitive din România. Preţurile şi contractele industriale nu pot fi schimbate de pe o zi pe alta, marjele de profit la care industria competitivă lucrează pentru piaţa naţională sau export sunt foarte mici. În situaţia turbulentă de pe pieţele internaţionale, avem nevoie mai mult ca oricând de predictibilitate pentru măsurile viitoare şi de respectarea termenelor şi angajamentelor pentru măsurile care au fost deja angajate.

Impactul economic pe care îl va avea asupra economiei româneşti “uitarea” întreprinderilor mari şi foarte mari de la orice măsură de protecţie va fi semnificativ! În cazul unor întreprinderi ponderea cheltuielilor cu energia a crescut de la 10 la 40%, acestea neavând nici o posibilitate de absorbţie a şocului. O reducere a activităţii cu doar 10% ar duce la pierderea a sute de mii de locuri de muncă şi micşorarea contribuţiei la bugetele publice naţionale şi locale cu miliarde de lei. În acest moment, pe plan internațional, competitivitatea industriei românești este din pacate în mod direct afectată.

Întreprinderile mari şi foarte mari din România NU solicită subvenţii, ci doar tratament echitabil şi mai ales predictibil din partea Guvernului şi a Parlamentului, în cazurile în care intervin cu politici publice în piaţa concurenţială.

Din considerentele de mai sus, vă solicităm să reintroduceţi de urgenţă întreprinderile mari şi foarte mari în categoria întreprinderilor care beneficiază de plafonarea preţului energiei electrice.