fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Peste 6000 de sibieni au participat la Zilele Culturale dedicate judeţului nostru

Ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu s-a încheiat duminică, 18 octombrie, după 5 săptămâni de manifestări culturale, artistice și turistice organizate în 13 localități din cele 5 zone ale județului.

La organizarea evenimentelor din programul Zilele Culturale ale Județului Sibiu au participat Consiliul Județean, Asociația Județeană de Turism și instituții surodonate Consiliului Județean: Centrul Județean al Creației Populare Tradiționale ”Cindrelul – Junii Sibiu”, Biblioteca Județeană Astra, Complexul Național Muzeal Astra, Filarmonica de Stat din Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” și Camera Agricolă a Județului Sibiu. Lor li se adaugă primăriile și consiliile locale din localitățile partenere, dintre care 6 în calitate de organizatori principali (Rîu Sadului, Loamneş, Cârţişoara, Agnita, Moşna, Valea Viilor). În cifre, ediția de toamnă 2015 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, arătă că au participat peste 6.000 de oameni la cele peste 60 de manifestări incluse în 10 zile de programe.  Au fost peste 30 de ore de spectacole folclorice la care au asistat peste 3.000 de oameni. „Junii Sibiului” au urcat pe scenă cu 35 de artişti în fiecare final de săptămână. La fiecare spectacol folcloric au participat şi ansambluri ale localităţilor gazdă. Ediţia de toamnă a proiectului Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu a prilejuit reîntâlnirea publicului din judeţ cu artiştii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, prin intermediul proiectului „Ora de muzică clasică”. Peste 400 de spectatori au participat la cele 5 recitaluri susţinute de 22 artişti sibieni în Bisericile Evanghelice din localităţile organizatoare. Biblioteca Judeţeană Astra a organizat 9 evenimente în 6 localităţi. S-au făcut lecturi publice, s-au inaugurat rafturi noi în bibliotecile deja existente, iar la Rîu Sadului biblioteca s-a mutat în sediu nou. Copiii s-au bucurat de cele 3 reprezentaţii de animaţie culturală „Forme din hârtie şi rime din poezie”, s-a organizat şi un Atelier de proverbe și alte semne ale înțelepciunii din bătrâni. La toate aceste evenimente au participat 260 de copii şi adulţi interesaţi de prezentări. Peste 820 de copii s-au bucurat de filmele prezentate pentru ei de Caravana Astra Film, dar şi de piesele de teatru jucate de actorii şi păpuşile lor de la Teatrul Gong.

500 dintre copiii care au venit la Zilele Culturale au participat şi la atelierele meşteşugăreşti realizate de instructorii de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Ilie Micu”. La târgurile de produse tradiționale au fost amplasate 19 stand-uri: 6 cu produse de panificaţie şi patiserie, 5 cu produse lactate, 3 cu fructe şi sucuri naturale, 2 cu produse din carne, 2 cu flori şi 1 cu miere. Pe lângă aceste stand-uri, Camera Agricolă Sibiu a participat la fiecare ediţie cu un stand propriu de consultanţă. În cadrul programului „Plimbări culturale” propus de Asociația Județeană de Turism Sibiu, 130 de excursionişti au parcurs pe jos, cu microbuzul și cu bicicleta aproape 1.000 de km de drumuri şi poteci turistice, pentru a descoperi un mozaic de atracţii şi experienţe autentice. Fiecare excursie a pus în valoare infrastructura de agrement, patrimoniul cultural, gastronomia, priceperea şi ospitalitatea comunităţilor locale. Drumeţie în livezile tradiţionale şi participarea la o nuntă tradiţională în Mărginimea Sibiului, drumeţie în peisajul alpin spectaculos al Munţilor Făgăraş sau în canionul de la Mihăileni, plimbări cu trenul cu aburi pe Valea Hârtibaciului, ateliere de confecţionat ţiglă tradiţională pe Valea Calvei, descoperirea pe bicicletă a sitului UNESCO Valea Viilor şi a împrejurimilor, picnicuri cu produse locale, vizite de sate cu ghizi locali… sunt doar câteva din activităţile care au fost apreciate de participanţi.

Etichete:

Recomandam sa citesti si