fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Peste 35.000 de sibieni răciţi în această iarnă

Toată lumea vorbeşte de o nouă epidemie de gripă în România, ca şi în iernile trecute. De data aceasta însă avem în judeţul Sibiu multe suspiciuni, dar puţine cazuri confirmate. În schimb infecţiile respiratorii acute (IRA) au pus la pat aproape 10% din populaţia judeţului.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu peste 78% din persoanele considerate cu risc au fost vaccinate în judeţ prin medicii de familie. Mai sunt 500 de doze disponibile din cele peste 26.000 alocate. Datorită inflamării subiectului în media naţională despre cazurile mortale de gripă, sibienii au luat cu asalt farmaciile pentru vaccinuri anti-gripale. Stocurile aici au fost epuizate şi nu mai sunt şanse de a primi loturi noi, pentru că şi depozitele sunt goale în ţară. Statisticile oficiale arată că de la debutul iernii până acum peste 35.000 de sibieni au fost diagnosticaţi de medici cu infecţii respiratorii acute (IRA). La aceştia se adaugă cei care nu s-au prezentat la medic şi se tratează acasă singuri. Faţă de anii precedenţi situaţia nu este atât de dramatică. În iarna 2017-2018 judeţul Sibiu fiind printre primele din ţară la numărul de răciţi şi gripaţi. Iarna aceasta în judeţul nostru au fost diagnosticate iniţial peste 250 de persoane cu gripă, multe în ultimele două săptămâni. Testele de laborator au confirmat virus gripal însă doar în patru cazuri conform raportului oficial al DSP Sibiu de la finele lunii ianurie: 3 copii sub un an şi un bărbat de 62 de ani, care din păcate a şi decedat. Acesta reprezintă singurul deces din judeţ din cauza gripei şi a complicaţiilor intervenite. „Au fost mai multe cazuri de gripă, ultimele confirmate au fost 18. Numai că nu știm exact, pentru că pacienții merg la medicii de familie și, în mod normal, rămân izolați acasă sub tratament”, a declarat dr. Gabriel Budescu, director DSP Sibiu în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Sibiu pe această temă. Datele oferite de directorul DSP nu sunt însă şi susţinute de statistile oficiale prezentate Ministerului Sănătăţii. Ca şi anul trecut instituţia are mari sincope în gestionarea situaţiei din teren şi a statisticii oficiale oferind mereu date contradictorii. Indiferent de bulibăşeala statistică, cert este că numărul cazurilor confirmate de virus gripal este foarte mic comparative cu anul trecut, în judeţul nostru.

Panică multă

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu a fost suprasolicitat în luna ianuarie datorită creşterii şi cu 150% a numărului de apeluri de urgenţă, multe fiind persoane care prezentau simptome de răceală sau gripă. În majoritatea cazurilor însă s-a dovedit că erau doar IRA şi cu un tratament adecvat, prescris de medici, oamenii s-au tratat la domiciliu. Isteria provocată în media naţională privind decesele din cauza gripei, ajunse la 67 de personae, şi lipsa de informare corectă pentru a diferenţia infecţiile respiratorii acute de gripă a dus la un asalt al spitalelor şi medicilor de familie din judeţ.

Clase închise

Trei clase din Sibiu şi-au suspendat cursurile cu două  zile înainte de vacanţa inter-semestrială. Decizia a venit conform unui ordin al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care permitea această măsură dacă mai mult de 20% din elevi erau bolnavi. „Există clase la care cursurile au fost suspendate, din cauza numărului mare de elevi care au viroze. Este o clasă pregătitoare la Școala Gimnazială Hermann Oberth din Mediaș, o clasă pregătitoare la Școala Gimnazială nr. 4 din Sibiu și o grupă de grădiniță la Elefănțelul Curios din Sibiu”, a declarat, pentru Star Sibian, Constantin Dincă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu. Multe clase au preferat însă să continue cursurile chiar dacă şi aici lipseau mulţi elevi. Datorită comunicatului cu închiderea celor 3 clase, mulţi părinţi au decis să ţină copiii acasă în ultimele două zile de şcoală din semestrul I pentru a nu risca îmbolnăvirea.

 Recomandări

„Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu face un apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

¤ Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poatestabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

¤ Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

¤ Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

¤ Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

¤ Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;

¤ Continuarea vaccinării antigripale.” – Krisztina Gaal, Compartimentul Relaţii cu Publicul DSP Sibiu.

Etichete: