fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Peste 3 decenii de la moartea sibianului Hermann Oberth- părintele astronauticii

Pe 28 decembrie 2020 se împlinesc 31 de ani de la moartea lui Hermann Oberth cel care este considerat, alături de Robert Goddard și Konstantin Țiolkovki, părinte fondator al științei rachetelor și astronauticii. Cei trei nu au colaborat, dar concluziile cercetărilor lor au fost însă, în mod esențial, identice. Hermann Oberth s-a născut la Sibiu, la 25 iunie 1894 în familia chirurgului sas Julius Oberth şi a Valeriei Krasser, fiica poetului Friederich Krasser.
A urmat şcoala primară și mai apoi gimnaziul „Teutsch” din Sighişoara, iar după terminarea studiilor liceale s-a înscris la Facultatea de Medicină din München. Pasiunea sa pentru aerodinamică şi fizică era mai pregnantă, astfel că tânărul Oberth frecventa şi cursuri la Institutul Politehnic. În timpul Primului Război Mondial a participat ca sanitar pe front iar în anul 1918 decide să își continue studiile în domeniul medicinei, înscriindu-se la Facultatea de Medicină din Budapesta. În anul următor începe și studierea fizicii la Cluj, și ulterior la München, Gottingen şi Heidelberg.
În anul 1925 va ocupa postul de profesor de matematică şi fizică la Gimnaziul „Stephan Ludwig Roth” din Mediaș, iar în anul 1929 va breveta, la Berlin, trei descoperiri şi soluţii pentru rachete. În anul următor va primi brevetul pentru primul său motor de rachetă, denumit „motorul conic”, iar în anul 1931 va breveta, în România, o nouă invenţie denumită
„Procedeul şi dispozitivul de combustie rapidă”. Ulterior, va efectua o serie de experimente în atelierele Şcolii militare de aviație din Mediaş, acolo unde va descoperi, în anul 1934, utilitatea azotatului de amoniu în propulsarea rachetelor. În anul 1935 va lansa, pentru prima dată, la Mediaş, o rachetă cu propergol lichid. În anul 1937 va concepe o rachetă pe bază de alcool şi oxigen lichid, iar în anul 1938 va obţine un contract de cercetare la Institutul Politehnic de la Viena și în 1940 la cel din Dresda.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial este mutat la Peenermunde, unde elaborează, pentru Wernher von Braun, studiul cu privire la „Optimizarea treptelor la rachete multietajate”. Din anul 1943 este mutat la Reinsdorf unde lucrează la un proiect de rachetă antiaeriană pe bază de combustibil solid. După terminarea războiului, Hermann Oberth se stabileşte cu familia la Feucht, lângă Nurnberg, în anul 1950 construind la Spezia, în Italia, o rachetă pe bază de azotat de amoniu. În anul 1955 va pleca în America, unde va lucra sub directa îndrumare a lui Wernher von Braun la programul spaţial american, elaborând pentru acesta un studiu despre călătoria pe Lună şi înapoi. În anul 1962 Hermann Oberth se va retrage definitiv la casa sa din Feucht, stingându-se din viaţă la 28 decembrie 1989, la vârsta de 95 de ani.
Ca o recunoaștere a meritelor sale a fost ales, post-mortem, membru al Academiei Române, la Feucht a fost deschis Muzeul Spaţial „Hermann Oberth”, iar în anul 1994, la 100 de ani de la naşterea sa, la Mediaş, s-a deschis Casa Memorială „Hermann Oberth”, aflată astăzi în componența Muzeului Național al Aviației Române. De asemenea, Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu îi poartă astăzi numele.
Etichete: