fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Timp Liber

Peste 26.000 de vizitatori au participat în spațiile deschise de Muzeul Național Brukenthal, la Noaptea Muzeelor

Sâmbătă, 18 mai, sibienii, dar și turiștii au vizitat și au participat la evenimentele organizate de Muzeul Național Brukenthal.

Atracția din centrul Sibiului a fost Palatul Brukenthal unde lumea a stat la coadă cu o oră înainte de deschiderea Galeriei de Artă Europeană și a expoziției Puterea Leului. Istoria banilor în România. Aproximativ 16.500 de vizitatori au trecut pragul Palatului Brukenthal din Piața Mare. Peste de 4.000 de vizitatori au trecu pragul Muzeului de Artă Contemporană, unde s-au bucurat de solo show-ul Ştefan Radu Crețu „Unsaved species” și de concertul susținut de Crocodile Paradox, iar peste 6.000 de persoane au participat, în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger, la programul Long Night of Museums, împreună cu Dj:Herodot, Nopame, Von Bülove, quidbop, Hish (UK).

La eveniment au participat foarte mulți tineri și turiști veniți în Sibiu din țară, dar și din străinătate: Olanda, Germania, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Austria, Marea Britanie.

Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, a declarat: „Am demonstrat încă o data că la Sibiu cultura e la putere și e o forță. Mii de vizitatori au petrecut seara între obiectivele muzeale ale Sibiului, au vizitat Palatul Brukenthal, apoi Muzeul de Artă Contemporană, s-au oprit la concertul din curtea Muzeului de Istorie, au vizitat Biblioteca Astra și Muzeul Episcopiei Evanghelice și apoi au participat la Muzeul Astra la concertul Subcarpați. Am încercat să răspundem și în acest an la cea de a XX ediție a proiectului Noaptea Europeană a Muzeelor. Noi, ca instituție, ne desfășurăm activitatea de peste 207 ani, fiind cel mai vechi muzeu deschis publicului din Europa de Est. Deschis pe baza testamentului Baronului Brukenthal, în acești ani de existență milioane de vizitatori ne-au trecut pragul. E unul din obiectivele noastre de a fi deschiși pentru public și de a le arăta o parte din patrimoniiul cultural valoros pe care îl deținem. Publicul a putut vizita saloanele somptuoase ale Palatului Brukenthal dar și expoziția Capodopere unde sunt expuse lucrările semnate de Van Eyck, Memling, Rubens, Lorenzo Lotto, Antonello da Messina, Veronese, Teniers, Brueghel ș.a. Lucrarea Ecce Homo de Tițian a putut fi văzută aseară la Iași, la Muzeul Municipal Regina Maria. De asemena programul a cuprins și vizita în cadrul expoziției Puterea Leului. Istoria banilor în România, organizată în premieră într-un muzeu din țară în colaborare cu Banca Națională a României. În cadrul acestei expoziții vizitatorii au trimis în țară și în străinătate, gratuit, peste 1.000 de cărți poștale. Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal a găzduit show-ul artistic al lui Ștefan Radu Crețu și concertul Crocodile Paradox iar curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger a găzduit în cadrul proiectului Campus Experience cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu un amplu program la care au mixat 5 dj din țară și străinătate. Evenimentele au fost orgaizate cu sprijinul angajaților instituției și a voluntarilor, tineri și foști angajați ai Muzeului. O parte din angajați Muzeului, membri ai sindicatului s-au aflat la protestul de la București. Nu a fost nicio problemă din această chestiune. Cu toți suntem echipa Brukenthal și ducem mai departe și promovăm profesionalismul, valorile, energia, moștenirea și creația contemporană și afirmăm că sunt unele probleme de finanțare a muzeelor și a salarizării.

Le mulțumesc tuturor celor care au fost voluntari la Noaptea Muzeelor și tuturor celor care ne-au trecut pragul. În acest an, am desfășurat acest program cu mesajul Susținem salarizarea demnă și egală în cultură și Voluntar pentru Muzeul tău!, iar publicul a apreciat și susținut acest lucru.”