fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sibiu

Pensionarii din fruntea Sibiului

Primăria Sibiu face angajări la Serviciul Cadastru

Pensionarii sunt la loc de mare cinste, în Sibiu. Bineînțeles că nu toți, doar privilegiații sistemului bugetar. Cea mai importantă funcție de demnitate publică este ocupată de onorabila doamnă Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu, care va împlini, peste câteva zile, venerabila vârstă de 70 de ani.

Considerând că vor fi conduși cu înțelepciune de o doamnă ieșită la pensie în 2014, sibienii au reales-o, în 2020, pe doamna Fodor să gestioneze orașul din funcția de primar. În deplin acord cu legile în vigoare, doamna Fodor cumulează pensia cu salariul. Conform declarației sale de avere, în anul 2022, a încasat un venit de 163.942 de lei din salariu (aproximativ 13.662 de lei/lună) și 57.609 lei din pensie (4.800 de dei/lună).

Subprefectul Sebastian Șebu

Dacă în cazul aleșilor nu se comentează, fiind decizia electoratului, cu totul alta este situația în privința numirilor în funcțiile publice. De departe, campionul pensionarilor bugetari reangajați la stat este subprefectul Sebastian Gheorghe Șebu. Acesta este și cel mai tânăr pensionar recompensat (politic) cu o funcție de demnitate publică, având doar 48 de ani. A ieșit la pensie la numai 41 de ani, în 2016, din funcția de Şef serviciu în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) Potrivit declarației sale de avere, anul trecut a încasat un salariu de nu mai puțin de 118.741 de lei (9.895 de lei/lună), plus 97.900 de lei pensie (8.158 de lei/lună). În plus, a mai primit un mărunțiș de 1.094 de lei drept indemnizație de membru ATOP (pentru ședințele lunare la care participă).

Prefectura – cuibul pensionarilor MAI

Instituția Prefectului este un adevărat cuib al pensionarilor MAI. Nu mai puțin de șase foști ofițeri de poliție ocupă un scaun călduț și plimbă niște hârtii prin instituție. Numele și vârsta lor sunt secrete, ne spune purtătoarea de cuvânt a Instituției Prefectului, ea însăși tânără pensionară MAI și cam paralelă cu Limba Română. Omițându-l din start pe subprefectul Șebu, ne transmite că ”un număr de șase persoane din cadrul Instituției Prefectului-Județul Sibiu se află în situația menționată de dvs. și anume 4 consilieri superiori, un consilier juridic și un consultant, angajați în perioada 2013-2023. Totodată, precizăm că persoanele menționate mai sus aveau calitatea de pensionar în momentul angajării”. Am solicitat numele, prenumele, vârsta și venitul încasat (nu CNP-ul, nu adresa din buletin!) ale pensionarilor bugetari din Prefectură, însă purtătorul de cuvânt susține, în răspunsul transmis, că ”furnizarea acestora contravine prevederilor legale privind Protecția datelor cu caracter personal”, uitând că toate acestea sunt vizibile în declarațiile de avere publicate în secțiunea ”Informații de interes public” de pe site-ul oricărei instituții.

Doi la Primărie

La Primăria Sibiu, doar două persoane cumulează pensia cu salariul, ambele având deja calitatea de pensionar la data angajării: ”un consilier asistent, 52 de ani, angajat la data de 17.02.2020, având venitul net încasat în luna septembrie 2023 de 3.580 lei (inclusiv norma de hrană) la care se adaugă voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei / an și un consilier principal, 55 de ani, angajat la data de 01.10.2018, având venitul net încasat în luna septembrie 2023 de 4.235 lei (inclusiv norma de hrană) la care se adaugă voucherele de vacanță în valoare de 1450 de lei / an”, potrivit răspunsului dat de Serviciul Comunicare al Primăriei Sibiu, la solicitarea noastră. Potrivit declarațiilor de avere publicate pe site-ul Primăriei, cei doi sunt un pensionar MAI (cu un venit din pensii de 74.280 de lei încasat în 2022) și unul MApN (cu pensii de 33.444 de lei în 2022).

La Consiliul Județean, nu există persoane cu calitatea de pensionar în momentul angajării. Trei persoane cumulează, acum, pensia cu salariul: un îngrijitor, un inspector și un consilier.