fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Patronatele sibiene propun măsuru concrete privind stoparea creșterii prețului energiei

Liberalizarea prețului energiei a dus la scumpirea gazului și a energiei electrice, atât pentru populație, instituții publice și agenți economici.

Efectele acestor scumpiri sunt resimțite în creșterea prețului materiilor prime, a materialelor, a serviciilor și a produselor de consum necesar traiului de zi cu zi.

Menționăm că măsurile luate până în acest moment de guvern pentru protejarea populației și a IMM-urilor nu au avut efectul dorit, dimpotrivă au generat scumpiri de până la 3-5 ori față de prețul inițial.

Măsura propusă privind scăderea TVA la energie are efect asupra populației într-o mică măsura, iar IMM-urile nu sunt avantajate, întrucât TVA-ul este o taxa care se deduce și nu influențează prețul energiei, conducând la o colectare mai mică la bugetul de stat.

Solicităm tuturor organizațiilor patronale, sindicale, instituțiilor publice și celor afectați de creșterile din domeniul energetic să facă demersurile necesare către instituțiile abilitate pentru informarea acestora, privind situația în care se află și să formuleze propuneri concrete pentru rezolvarea crizei existente.

Patronatul Intreprinderilor Mici și Mijlocii – IMMPACT și Patronatul Tinerilor Întreprinzători Sibiu – PTIR propun următoarele măsuri:

 • Pe termen scurt:
  • Plafonarea prețului energiei;
  • Plafonarea adaosului comercial maxim la energie electrică și gaz;
  • Finanțarea producerii energiei verde de către persoanelor fizice prin programul „Casa verde” (care a fost permanent amânat), de către instituțiile publice prin programele „Iluminat verde” și „Eficiență energetică în clădirile publice” și a IMM-urilor prin programul „Electric Up”.
 • Pe termen mediu și lung:
  • Elaborarea unei legi energetice care să ducă la sustenabilitate și predictibilitate;
  • Creșterea capacităților de producție de energie verde prin alocarea de bani din fondurile naționale și europene atât pentru populație, instituții publice și IMM-uri.

Neimplementarea unor măsuri concrete privind creșterea prețurilor din energie va genera adâncirea crizei deja existente cu efecte negative imediate.

PATRONATUL INTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII – IMMPACT

Președinte Adrian RADA

PATRONATUL TINERILOR ÎNTERPINZĂTORI SIBIU – PTIR

Președinte Florin IUONAȘ

Etichete: