Parlamentarii au stabilit, prin lege, cine are prioritate la coadă!

Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor avea prioritate la casieriile, ghişeele şi casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, după cum au stabilit, astăzi, parlamentarii. ”Cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate”, prevede actul normativ adoptat în plenul Camerei Deputaților.
La bunicii care nu sunt însoțiți de nepoței sub 5 ani și care abia se țin pe picioare nu s-au mai gândit legiuitorii. Proiectul de lege a fost adoptat cu 259 de voturi ”pentru”, două voturi ”împotrivă” și 7 abțineri. Camera Deputaților a fost for decizional, astfel că proiectul adoptat va deveni lege, după promulgare.
”Entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate (…)”, se precizează în proiectul adoptat.
Parcare rezervată
Aceeași categorie de persoane va beneficia și de prioritate la parcare, în locuri rezervate. ”În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”.
Amenzi uriașe
”Fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei”, prevede proiectul adoptat. Există, însă, și excepții: ”Fapta nu constituie contravenţie dacă este săvârşită de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţilor medicale publice ori private, precum şi de către angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflaţi în exercitarea atribuţiilor ori obligaţiilor de serviciu, conform legii”.