fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Părintele Constantin Necula, către ucrainenii din Sibiu: „Biserica noastră este şi biserica voastră”

Pr. Constantin Necula

Părintele Constantin Necula s-a adresat la începutul predicii pe care a rostit-o duminică, 20 martie a.c., în Catedrala mitropolitană din Sibiu, ucrainenilor veniţi să se roage în acest locaş de cult. „Dragi credincioşi ucraineni, bine aţi venit în biserica noastră! Biserica noastră este şi biserica voastră, ţara noastră este şi ţara voastră, iar familia noastră este acum familia voastră!”, a spus părintele Constantin Necula refugiaţilor ucraineni din Sibiu prezenţi la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană. Părintele Necula a mărturisit mai apoi că se simte onorat de a face parte dintr-un popor atât darnic şi primitor, mulţumindu-le credincioşilor în Duminica vindecării slăbănogului din Capernaum pentru că „ne ajutaţi să purtăm slăbănogii”, pentru că sunt alături de oamenii care au nevoie de ajutor.

„De câteva zile, prin oraş, se plimbă printre noi, trăiesc printre noi oameni care au nevoie de ajutor. Vă rog să-i pomeniţi în rugăciunile voastre, vă rog să-i purtaţi în grija frăţiilor voastre şi vă rog să încercaţi să trăiţi alături de ei dramele şi bucuriile lor. Cred că este momentul să dovedim că măştile ne-au vindecat de mască şi că dacă socotim că masca şi vaccinul sunt o încălcare a demnităţii şi libertăţii unui om, cu atât mai mult călcarea în picioare a libertăţii a 48 de milioane de oameni nu poate să ne lase indiferenţi. N-avem voie să fim nesimţiţi în Hristos, argumentând cu spiritualitate lucrurile care agresează, care rănesc, care ucid, care răstignesc”, a mai spus părintele Constantin Necula.

Empatie faţă de suferinzi

În predica sa, părintele Constantin Necula a vorbit despre vindecarea slăbănogului de la Capernaum, o minune criticată de evreii farisei, martori ai evenimentului care „au ratat empatia înţelegerii celuilalt, au ratat să vadă că omul la nevoie e fratele lor, să înţeleagă că fără acest om la nevoie, nimic din ceea ce trăim nu se poate asigura rod în Împărăţia lui Dumnezeu”.

„Hristos Cel Înviat ne porunceşte: scoateţi la iveală slăbănogii, nu-i lăsaţi! Ei sunt voi! Numele lor e numele vostru, drama lor e drama voastră! Numele lor, drama lor şi rana lor sunt numele Meu, drama Mea şi rana Mea! (…) Am citit despre scrupuloşi care ne îndeamnă să avem grijă de cei de lângă noi, nu de cei veniţi de departe. Cine i-a oprit să facă asta până acum, că nu i-am văzut suflecându-şi mâinile frângând pâinile, spălând saloanele de spital, aducând haine curate celor care au nevoie! Ascunşi după anonimatul Facebook-ului nu fac decât să-şi bată joc de cuvinte! Atenţie, e nevoie de noi acolo unde ne cheamă Hristos!”, a continuat părintele Constantin Necula.

„Iubind, iubind, iubind!”

În încheiere, părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe credincioşi:

„Ca preot hirotonit de un refugiat, Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, ca nepot al unei bunici purtată în puşcăriile Budapestei şi în prigoana de răceală a Rusiei sovietice, vă rog frumos nu vă pierdeţi omenia şi încercaţi de fiecare dată să ajutaţi pe cât vă este cu putinţă, iar când nu vă e cu putinţă, rugaţi-vă, căci mult poate face rugăciunea celui ce este slăbănog în facere pentru cei care pot lucra şi ajuta oamenii! (…) Vă rog frumos, încercaţi să iubiţi mai mult şi să vă rugaţi mai adânc, de dragul străbunicilor şi bunicilor noştri! Încercaţi să vă aduceţi aminte că decât să întind în unt, dar să mă uit în pământ, mai bine întind unsoare, dar mă uit la Sfântul Soare! Nu suntem atât de săraci încât să ne fiţoşăm şi să ne dăm atât de importanţi încât să golim motorina din cisterne şi să fugim cu uleiul acasă storcându-l din magazine! Rămâneţi oameni! Suntem oameni care noi înşine am trecut prin zdroabă şi prin călcarea de cizmă. Dacă n-am învăţat nimic din istorie, ne merităm soarta, iar dacă am învăţat, trebuie să luptăm pentru demnitatea sorţii noastre! Iar asta se face postind, răbdând, iertând, rugând, ajutând, iubind, iubind, iubind!”.

Etichete:

Recomandam sa citesti si