fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Părintele Constantin Necula, către sibieni: „Om adevărat e numai cel care nu-şi pierde omenia”

Pr. Constantin Necula

Părintele Constantin Necula a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 3 aprilie 2022, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sibiu-cartierul Trei Stejari, împreună cu preoţii de la această biserică. Renumitul preot de la Sibiu, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din oraş, a vorbit din nou sibienilor prezenţi în număr mare la slujba religioasă despre datoria creştinească de a-i ajuta pe ucrainenii refugiaţi în ţara noastră din calea cumplitului război pornit de Rusia.

„E cert că noi plătim cu iubirea să nu se apropie războiul de noi, de aici şi evlavia noastră de a sări în ajutorul celor aflaţi în grea încercare, de altfel. Vreau să vă îndemn şi să vă aduc aminte: om adevărat e numai cel care nu-şi pierde omenia şi nu-şi pierde omenia cel care se face asemeni lui Hristos, cât mai aproape de modelul care este Hristos”, a spus părintele Necula.

În predica sa, părintele Constantin Necula i-a criticat vehement pe cei care răspândesc în mass-media şi pe reţelele sociale ideea că ajutorul nostru trebuie acordat săracilor din România şi nu refugiaţilor ucraineni.

„Cât de tare ne-a luat dracu’ de nu vedem că trebuie să împlinim Evanghelia? Ce ne trebuie mai mult decât Evanghelia lui Hristos în a face binele? Despre ce vorbim când vorbim împotriva lui Hristos, Care se ascunde în sărac şi bolnav? Cât de bolnavi sufleteşte am ajuns încât nu mai vedem că omul la nevoie n-are confesiune şi n-are naţionalitate? Dacă Hristos funcţiona după fişa postului unora de pe Tik-Tok şi de pe Facebook, nici n-aveam ce căuta în Biserică, nu ştiu câţi dintre noi avem în sângele nostru curgând neamul lui Israel! Vă rog frumos, veniţi-vă în fire, pentru acest soi de draci nu e nevoie doar de post şi rugăciune, e nevoie să vă deschideţi urechile, să deschideţi ochii mari şi să întindeţi mâna în ajutorul aproapelui. E un drac al suspiciunii, al complotului. Unii care s-au plâns că-s încălcarea libertăţii purtarea măştii şi vaccinul socotesc acum că şenila sovietică e binecuvântare pentru un popor vecin! Ce soi de drac ne chinuie? Ce nu vedem, de ce nu înţelegem că toată pacea şi liniştea copiilor noştri s-au dus pentru unul care se zgâlţâie de preamulta încurajare a celor la fel de zgâlţâitori ca el?”, a mai spus părintele Necula.

„Când vedeţi o mamă cu un copil suferind, rugaţi-vă pentru ea!”

Tâlcuind Evanghelia vindecării fiului lunatic din această duminică, părintele Constantin Necula a făcut referire la drama prin care trec părinţii copiilor cu autism, adesea marginalizaţi de comunitate.

„Numai mamele care au copii cu autism ştiu prin ce trec în faţa superiorităţii mamelor şi taţilor care sunt neatenţi la proprii copii, darămite la copiii lor. De aceea, într-un fel sau altul, când vedeţi o mamă cu un copil suferind, rugaţi-vă pentru ea! Nu uitaţi şi bucuraţi-vă că Dumnezeu v-a îngăduit să nu aveţi o astfel de încercare în viaţă! Eu mă mai uit la câte vreo cucoană de asta care se uită cu superioritate la o mamă care-şi duce cu greutate copilul. Nu ştie ea că raiul se ia cu copilul în braţe, nu cu copilul aruncat, nu ştie nicoodată că, în sine, a trăi drama copilului tău este harul lui Dumnezeu, pe când a sta cu spatele la drama lumii întregi e aproape un blestem”, a subliniat părintele Constantin Necula.

Preotul Emanuel Tăvală de la biserica sibiană i-a mulţumit la final părintelui Constantin Necula pentru vizita în comunitatea din cartierul Trei Stejari, iar mai apoi cei prezenţi au avut posibilitatea să primească un autograf pe cărţile scrise de oaspetele lor.

Etichete: