fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură Interviu

Ovidiu Dragoman: În această perioadă grea pentru toată lumea, cultura este cea care ne salvează

La final de an, am stat de vorbă cu domnul Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu, una dintre cele mai tinere și efervescente instituții de cultură din Sibiu, care a reușit în ultimii doi ani să se reinventeze și să rămână alături de public, în ciuda situației epidemiologice. Am povestit despre cum arată astăzi publicul Teatrului de Balet Sibiu, la treisprezece ani de la înființare, despre provocările aduse de pandemie și despre planurile de viitor ale baletului din Sibiu.

 

Cum a decurs 2021 și care a fost cea mai mare provocare din acest an pentru Teatrul de Balet Sibiu?

Anii 2020 și 2021 au venit cu foarte multe provocări, generate, marea lor majoritate, de criza sanitară. Dacă în anul 2020, „online” a fost cuvântul de ordine și am fost nevoiți să anulăm anumite producții, anul acesta lucrurile au început să revină ușor la normal sau cel puțin să capete sens în această nouă normalitate, dictată de restricțiile necesare în contextul pandemic. Privind retrospectiv, pot spune că am avut la Teatrul de Balet Sibiu un an bun, în ciuda tuturor neajunsurilor. Am început anul cu doar 19 dansatori, față de 34 câți aveam în ansamblu la debutul pandemiei, iar aceasta a fost una dintre cele mai mari provocări din acest an. Întreg programul de spectacole al acestui an calendaristic a fost regândit și adaptat numărului de dansatori pe care i-am avut în ansamblu în prima jumătate a anului, din acest motiv a fost foarte greu pentru noi să prezentăm în acest an titlurile mari ale baletului clasic: „Lacul Lebedelor”, „Giselle”, „Frumoasa din pădurea adormită” etc.

 

Câți dansatori sunt în acest moment la TBS și dacă printre aceștia se află și români?

După o primă parte a anului, în care am funcționat cu mai puțin de jumătate din numărul minim de dansatori de care am avea nevoie, am reușit să ajungem la final de an la un număr de 31 de dansatori în ansamblul Teatrului de Balet Sibiu. Corpul nostru de balet a fost întotdeauna unul internațional, model unic acum treisprezece ani, când am înființat Teatrul de Balet Sibiu, model care a fost preluat imediat de majoritatea companiilor de dans din țară. Avem astăzi pe scena Teatrului de Balet Sibiu dansatori profesioniști din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Republica Dominicană, Cuba, Columbia, Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă și România. Dintre aceștia doar trei sunt români, iar dintre acești trei dansatori români, doi erau stabiliți în străinătate, împreună cu familiile, de foarte mulți ani, la momentul la care au decis să se alăture Teatrului de Balet Sibiu și să revină astfel în țară.

 

Care au fost evenimentele organizate în 2021 de către instituția pe care o manageriați? Care sunt momentele cheie ale acestui an? Ați fost nevoiți, din cauza pandemiei, să renunțați la vreunul dintre spectacole?

Am reușit să prezentăm publicului din Sibiu în acest an douăzeci și șase de spectacole, în marea lor majoritate producții de balet neoclasic sau dans contemporan. Am reușit să punem în scenă și două dintre titlurile mari din repertoriul nostru: spectacolul de teatru-dans „Sînt o babă comunistă!”, pe care îl vom relua și anul viitor, în luna februarie și baletul clasic „La fille mal gardée”, pe care, de asemenea, îl avem programat și pentru anul viitor, în luna aprilie. Un moment de mare bucurie și pentru noi și pentru publicul nostru, a fost premiera de balet neoclasic „Dama cu camelii”, spectacol creat la Sibiu de coregraful de origine turcă Mehmet Balkan, o producție impecabilă, care s-a bucurat de un mare succes, pe care am fost nevoiți în anul 2020 să o anulăm din cauza evoluției pandemiei. Un alt moment care ne-a adus tuturor foarte multă bucurie anul acesta a fost participarea noastră la Maratonul Internațional Sibiu, pentru cauza Asociației SUS INIMA „600 de nopți cu somn liniștit pentru bolnavii oncologici”.

 

Din cauza pandemiei, a fost nevoie să faceți modificări privind prețul biletelor sau luați în calcul o majorare a acestora în viitor?

În această perioadă grea pentru toată lumea, cu multe neliniști în plan social, cultura este cea care ne salvează pe toți, care ne aduce împreună, care creează perspectiva unei lumi mai bune. Avem nevoie de evenimente culturale de calitate, pentru a ne salva și cel mai important avem nevoie de evenimente accesibile pentru public. Activitatea noastră, după cum bine știți, este susținută și finanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, de aceea putem să oferim publicului un preț atât de mic pentru biletul de intrare la spectacol, de doar 20 de lei. Prețul unui bilet a rămas în anul 2021 la nivelul anului 2020, când am avut de altfel prima modificare de preț după mai bine de zece ani. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de cincizeci la sută.

Ovidiu Dragoman: În această perioadă grea pentru toată lumea, cultura este cea care ne salveazăLa 13 ani de la momentul înființării instituției, cum arată astăzi publicul Teatrului de Balet Sibiu? Sunt tinerii atrași de spectacolele de balet? În ce fel păstrați publicul aproape?

Evenimentele noastre din acest an au adus în sala de spectacol, un public majoritar tânăr și foarte tânăr, fapt care ne bucură foarte mult. La momentul de start al activității noastre la Sibiu, acum treisprezece ani, spectacolele noastre, indiferent de specificul lor (balet clasic, neoclasic sau dans contemporan) erau preferate cu preponderență de publicul matur, de seniori, de doi ani deja, publicul nostru a întinerit foarte mult. Totodată, față de anii de început, când în procent de aproape 100% biletele erau cumpărate de la sediul nostru, astăzi, mai bine de 95% dintre biletele la spectacolele noastre sunt vândute online. Sunt, de altfel, multe spectacole pentru care biletele s-au vândut integral online. Repertoriul nostru este unul foarte variat astăzi. Dacă la început producțiile noastre exploatau cu preponderență repertoriul baletului clasic, producem deja de câțiva ani multe spectacole de balet neoclasic, dans contemporan și dans-teatru, fapt ce a contribuit semnificativ la întinerirea publicului.

 

Ce surprize ați pregătit la finele acestui an pentru spectatorii TBS?

Încheiem anul cu cinci reprezentații ale spectacolului de balet clasic „Spărgătorul de nuci”, pe muzica lui P. I. Ceaikovski, coregrafia Vasile Petruțiu, un spectacol nelipsit din repertoriul nostru în luna decembrie, un spectacol așteptat an de an de public și care s-a jucat în acești treisprezece ani de fiecare dată cu casa închisă. Suntem bucuroși că la momentul întâlnirii noastre de astăzi (n.r. 25 noiembrie) trei dintre aceste cinci reprezentații sunt deja integral vândute, iar pentru celelalte două, care vor avea loc la matineu, pentru copii, mai sunt puține bilete. Este un semn al aprecierii publicului nostru, un semn al maturității spectatorilor de la Sibiu și suntem fericiți că reușim să încheiem anul 2021 cu acest titlu atât de frumos din repertoriul clasic.

 

Ce așteptări aveți de la anul 2022 și care sunt proiectele viitoare?

În lumina acestor doi ani de pandemie care au trecut deja, sper ca anul 2022 să vină cu mai multă liniște pentru toată lumea și cel mai mult îmi doresc sănătate pentru întreaga echipă și pentru publicul nostru, care ne este alături necondiționat de treisprezece ani. Noi vom depune toate eforturile pentru a prezenta publicului anul viitor spectacole de calitate, spectacole care să aducă bucurie, pentru că în aceste vremuri tulburi cea mai mare nevoie a tuturor e de liniște, de fericire, de bucurie. Suntem în discuții pentru un eveniment de amploare în Piața Mare, anul viitor, un spectacol care să aducă pe scena Sibiului peste 100 de artiști din teatrele de balet și operele din țară. Vom relua anul viitor cele mai importante titluri de balet clasic și neoclasic din repertoriul nostru. Le urez pe această cale, tuturor sibienilor, tuturor românilor de pretutindeni la mulți ani, multă sănătate, credință și să aibă mereu sufletul deschis și speranță pentru un viitor mai bun.

Foto: Ovidiu Matiu

Etichete:

Recomandam sa citesti si