fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Oportunități de colaborare româno-japoneze discutate de delegația CJ Sibiu în Japonia

Vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu Vlad Vasiu a efectuat o vizită de lucru în Japonia, la invitația Ambasadei României în Japonia, în perioada 12-17 iunie 2023. Din delegația Consiliului Județean Sibiu au mai făcut parte prorectorul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, prof. univ. dr. ing. Sever Gabriel RACZ, reprezentând mediul academic, și președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Sibiu, Octavian Isăilă, din partea mediului economic sibian.

Delegația sibiană a fost primită de oficialitățile locale de la primăriile orașelor Hiroshima – primar Kazumi Matsui, și Kyoto – viceprimar Kenichi Sakakoshi, precum și la sediul Prefecturii Osaka, de vice-guvernator și de directorul general Osaka World Expo 2025, dar și de alți oficiali. În cadrul întâlnirilor au avut loc discuții care au vizat cooperarea în diverse proiecte din domenii precum educație, cultură, inovare, cercetare științifică, turism, etc. În orașul Hiroshima a avut loc și o vizită la Muzeul Memorial al Păcii din Hiroshima, unde, în cadrul unei ceremonii, a fost depusă o coroană de flori.

Programul de lucru a cuprins și vizite la companii japoneze de renume, dar și la instituții guvernamentale centrale și regionale. Astfel, au avut loc discuții la Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei și cu conducerile JETRO Osaka și JETRO Kyoto, precum și cu reprezentanții IHI Corporation din Yokohama și Kumahira Co. Ltd. din Hiroshima. Întâlnirile au fost un bun prilej pentru discuții referitoare la cooperarea economică dintre cele două state și la oportunitățile viitoare de colaborare româno-japoneze. În cadrul vizitei de la Tokyo Metropolitan Government a fost prezentat sistemul de management al intervenției în cazul dezastrelor.

Ambasada României la Tokyo a găzduit un eveniment cultural dedicat Zilei Universale a Iei, organizat împreună cu Ambasada Republicii Moldova la Tokyo. La eveniment a luat parte și Alteța Sa Imperială Prințesa Takamado, dar și Comisarul European pentru Transporturi, doamna Adina Vălean. Au răspuns invitației ambasadori, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor din Japonia, ai mediului de afaceri și ai comunității de români. Oaspeții au fost încântați de expoziția de costume tradiționale, dar și de programul interpretat la nai de Fumiko Sakura

„Am participat cu drag la un eveniment cultural dedicat iei românești, apreciată de noi românii, dar și de gazdele noastre din Japonia. Am avut bucuria să întâlnesc la acest eveniment și un elev al artistului sibian Radu Nechifor. Fumiko Sakura, tânăra care ne-a încântat cu un program la nai, ne vizitează orașul de peste 10 ani pentru a lua lecții la acest instrument. Îi mulțumesc domnului ambasador Ovidiu Dranga pentru invitație și pentru programul interesant avut pe parcursul întregii săptămâni, în care am avut ocazia să întâlnim atât autorități locale, regionale și centrale, dar și reprezentanți ai companiilor japoneze alături de care ne dorim să intensificăm relații de colaborare în domenii de interes atât pentru noi cât și pentru partea japoneză”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu.