fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale, în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA găzduiește, în perioada 21 – 24 iulie 2022, cea de a XXV-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu.

Ediția din acest an reunește 200 de participanți, din 26 de județe ale țării, inclusiv Sibiu și București, dar şi din străinătate, respectiv Bulgaria şi Republica Moldova. Elevii din Bulgaria vor concura anul acesta, pentru prima dată, la secțiunile pictat icoane pe lemn și sculptură lemn. Cultura chineză va fi reprezentată de către Institutul Confucius Sibiu/ ULBS Sibiu. Elevii înscriși în concurs sunt distribuiți pe 33 de secțiuni, precum: țesut la război vertical și orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecționat păpuși în port popular, confecționat opinci, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, xilogravură, pirogravură, prelucrare metal, mobilier pictat, confecționat jucării tradiționale, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă și pe lemn, pictură naivă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști, artă decorativă.

“Ediția din acest an este una aniversară, Olimpiada numărând 25 de ediții, astfel că este o mare bucurie pentru noi, cei mici și cei mari, să ne reîntâlnim sau să îi cunoaștem pe foștii olimpici, astăzi profesori, artiști, meșteri populari, restauratori și jurați în cadrul Olimpiadei. Vizitatorii vor putea participa la workshop-uri demonstrative și interactive de apicultură, morărit, prelucrarea semințelor oleaginoase, prelucrare tablouri botanice, vopsit cu plante naturale, mozaic, broderie pe piele, xilogravură, confecționat podoabe, confecționat jucării tradiționale sau arta decupării hârtiei, caligrafie chineză și multe altele, Olimpiada fiind un eveniment interactiv. Ținem să transmitem un mesaj important către foștii olimpici care au participat în trecut la acest eveniment. În urmă cu 30 de ani se desfășura prima ediție a Târgului Copiilor Meșteșugari din România, manifestare transformată în 1996, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, în Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”. Timp de 24 de veri VOI, Micii Meșteri Mari ați concurat și expus în Muzeul ASTRA pentru a demonstra și promova frumusețea, utilitatea și dăinuirea culturii materiale din zonele de proveniență. Avem deosebita plăcere de a vă invita să participați sâmbătă 23 iulie 2022 începând cu ora 1000 la atelierul de storytelling organizat special pentru voi Olimpicii în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului la Gospodăria arhaică Ferești, județul Maramureș, precum și să ne fiți alături la cea de-a XXV-a ediție aniversară a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, eveniment desfășurat în perioada 21 – 24 iulie 2022. Vă așteptăm cu drag și curioși să aflăm poveștile voastre din Olimpiada noastră dragă!”, a declarat muzeograful Elena Găvan, responsabil de acest eveniment.

Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale, în Muzeul ASTRA

Ediția din acest an a Olimpiadei (faza națională) vine și cu o premieră artistică. Pentru iubitorii de dans tradițional va fi organizat un workshop interactiv de dans tradițional susținut de unul dintre celebrii Veterani din Ansamblul Junii Sibiului. De asemenea, duminică, 24 iulie, elevii cercurilor de dansuri tradiționale, muzică populară și ușoară de la Palatul Copiilor Sibiu vor susține prestații #live. Tot duminică 24 iulie, ora 1700 se va desfășura festivitatea de închidere și premiere, moment în care toți participanții vor fi îmbrăcați în costume tradiționale.

Etichete:

Recomandam sa citesti si